IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните топлофикации със загуба от 4,3 млн. лв. за деветмесечието

Негативните общи резултати се дължан основно на преустановено субсидиране на загубата от продажба на топлоенергия на битови абонати през 2005 г. и промяна в структурата на производство и реализация на топло и електроенергия

14:36 | 30.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Държавните топлофикации със загуба от 4,3 млн. лв. за деветмесечието
Към 30 септември тази година общият счетоводeн финансов резултат на топлофикационните търговски дружества, държавна собственост е загуба от 4,326 млн. лв., докато за същия период на 2004 г. техният общ резултат е печалба от 2,799 млн.лв., се посочва в анализ на Министерството на икономиката и енергетиката. Този резултат включва печалба от 3,553 млн. лв за “Топлофикация София” АД към 30 септември тази година и съответно 2,745 млн. лв. към 30.09.2004 г.

В анализа са включени резултатите на дружествата, в които Министерството на икономиката и енергетиката е собственик на 100 процента от капитала. Това са топлофикациите в градовете Перник, Пловдив, Русе, Варна, Сливен и Шумен, както и София, където министерство съвместно със Софийска община е акционер в “Топлофикация София” АД.

Негативните общи резултати се дължат основно на преустановено субсидиране на загубата от продажба на топлоенергия на битови абонати през 2005 г. и промяна в структурата на производство и реализация на топло- и електроенергия. Влияние оказват и цените, утвърдени от ДКЕВР, и тези, по които дружествата реализират топлоенергията за населението и за промишлени и стопански потребители, както и промяната в цените на горивата.

От седемте дружества с държавно и/или общинско участие загуба за изминалите девет месеца на 2005 г. отчитат три - “Топлофикация Русе” ЕАД,“Топлофикация Перник” ЕАД , “Топлофикация Шумен ЕАД”.

Всички дружества са с комбиниран цикъл на производство на топлинна и електрическа енергия. Това са дружества, които доставят целогодишно топлинна енергия за отопление и битово горещо топлоснабдяване, с изключение на “Топлофикация Шумен” ЕАД, която през разглеждания период (9-те месеца) на 2005 г. и предходната 2004 г. през летния период спира топлоподаването. В “Топлофикация Варна” ЕАД модулът за комбинирано топло- и електропроизводство е въведен в експлоатация през ІV-то тримесечие на 2004 г.

В резултат от задържането на цените, при липса на субсидии, всички дружества са реализирали загуби от продажба на топлинна енергия за населението. Структурата на пазара за потребители на водна пара непрекъснато се свива, за сметка на битовото потребление, което влошава финансовите резултати на топлофикациите. За голяма част от промишлените предприятия, в много случаи и за топлофикациите, директното използване на природен газ се явява икономически по-целесъобразно.

Към 30 септември 2005 г. топлофикационните дружества формират текущи и дългосрочни задължения в общ размер 306,304 млн. лв. Най-значителни от задълженията са тези за горива – 127,817 млн. лв., като 96,906 млн. лв. са към “Булгаргаз” ЕАД за природен газ. От това задължение най-голямата част е на “Топлофикация София” АД – 83,534 млн. лв.

Другото по-голямо задължение е за въглища, като към деветмесечието то е за 30,397 млн.лв., а към същия период на 2004 г. е 28,104 млн. лв.

Прегледът на състоянието на пазара на дружествата към Министерство на енергетиката и енергийните ресурси показва, че общият брой на потребителите е 582 806, от които стопанските потребители на пара са само 53 (под 1%), стопанските потребители на гореща вода – 22 438, бюджетните потребители на гореща вода – 4 138, докато броят на битовите потребители е 556 177, което представлява 95%.

С голяма вероятност може да се предположи, че и през предстоящия отоплителен сезон дружествата ще изпитват затруднения при заплащане на горивата. Основна причина за това е нивото на събираемост на задълженията на най-голямата група потребители – битовите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 30.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още