IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM България представи проект за електронно здравеопазване

Предизвикателствата пред електронното здравеопазване включват разработването на общи стандарти и съвместимост за здравните продукти, системи и услуги на европейско ниво

17:40 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
IBM България представи проект за електронно здравеопазване

Изграждането на „свързан” модел на здравната система и система за електронно здравеопазване е единственото решение, което води до общата крайна цел – гражданите да получават по-добро обслужване на оптимална цена. Това заяви Ханс Ерик Хенриксен, Сектор Здравеопазване, Регион Север-Изток в IBM Business Consulting Services по време на проведена днес кръгла маса “Електронното здравеопазване - следващата стъпка в здравната реформа. Конкретен европейски опит в прилагането на e-Health”.

На събитието IBM България представи идеи за справяне с техническите и финансови пречки пред българското здравеопазване. Решението на тези проблеми е създаването на екосистема от всички свързани със здравеопазването организации.

„Този „интегриран” модел единствен може да използва свързаността между всички участници в здравната система – държавните институции, застрахователните организации, доставчиците на здравни услуги, на медицински и фармацевтични продукти и потребителите. Обменът на информация между основните участници в здравната система ще доведе до по-добра скорост, цена и качество на предоставяните услуги. Потребителите ще могат да избират между доставчиците на здравни услуги в регулирана конкурентна среда, на базата на публично достъпна информация за характеристиките на доставчика на услугата”, добави Ханс Ерик Хенриксен.

Изграждането на електронна инфраструктура за здравеопазване “По заявка” ще помогне на здравните институции да подобрят грижата за пациентите, да сведат до минимум риска от лекарски грешки, да намалят разходите и да запазят конфиденциалността на своите пациенти, обясниха от компанията.

„Наблюдаваме ясна тенденция към развитие на електронното здравеопазване в световен мащаб и в частност в ЕС, където е разработен план за действие и постигане на Европейско пространство за електронно здравеопазване“, заявиха от ръководството на Фондация „Електронно здравеопазване –България."

Предизвикателствата пред електронното здравеопазване включват разработването на общи стандарти и съвместимост за здравните продукти, системи и услуги на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 29.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още