IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кръгла маса за развитието на БФБ: Целим по-добро обслужване

Според Камен Колчев в следващите няколко години няма да станем свидетели на големи ИПО-та

11:49 | 29.11.05 г.
Кръгла маса за развитието на БФБ: Целим по-добро обслужване

Участниците на започналата кръгла маса в Комисията за финансов надзор, която се провежда под надслов “Бъдещето на финансовата инфраструктура на България с оглед на присъединяването на страната към ЕС”, изказаха мнения, че членовете на борсата трябва да обединят усилията си за по-доброто обслужване на пазара.

Въпреки ръста на индексите през последните няколко години бяхме свидетели на ниска ликвидност и малко IPO-та, като повечето бяха свързани с недвижими имоти. Модерната структура е вече в минало време. На всички са известни проблемите и трябва да се насочим към интегриране“, заяви Камен Колчев от БАЛИП.

Според него едва ли ще станем свидетели на големи IPO-та в следващите няколко години. Основната причина за това е, че пазарът не дава ресурс и ликвидност.

Председателят на УС и Главен изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян изказа мнение, че “в момента борсата ни е малка и лесно манипулируема. Ето защо капиталовият ни пазар ще трябва да се присъедини към нещо по-голямо“.

Към настоящия момент има тенденция фирми, достигнали края на банковото си финансиране, да се насочат към борсата за такова”, заяви Хампарцумян.

Изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис заяви, че едно евентуално сътрудничество ще повиши ликвидността и стандартите, както и ще доведе до увеличаване на капитала (чрез другите борси). “В момента сме свидетели на една обща система за търговия – тази между Атинската борса и Кипърската фондова борса.

Според мнението на Иванка Петкова, председател и главен изпълнителен директор на Института за икономическа политика на пазарите на ценни книжа, по света се извършва сериозна диверсификация, а поглъщанията и придобиванията са основните методи, чрез които се извършва консолидацията. “Към настоящия момент очакваме NYSE да придобие Archipelago Holding, а Nasdaq - Instinet Group”, допълни Петкова.

Още от днешните дискусии в Комисията за финансов надзор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още