IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:04 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Слагат данък за нивите
в. Стандарт

Земеделските земи ще се облагат с данък от следващата година. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Пловдив. В края на 2005 г. изтича десетгодишният гратисен период, през който не се плащаше поземлен налог, припомни министърът. Според него този гратисен период не трябва да бъде удължаван. Веднага след Нова година експертите в парламентарната комисия по земеделие и гори ще започнат дискусии за решаването на този проблем.
 
Идеята на агроминистерството е това да бъде плосък данък с ниска ставка, който да има стимулиращ, а не наказателен ефект, каза Кабил. Според него нормалният размер на налога върху земите ще е 1-2 лева на декар. Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев обаче заяви, че ставката може да достигне и 5 лв. на декар. От ведомството на Нихат Кабил предлагат поземленият данък да се събира от общините. По този начин в техните каси ще влизат допълнително между 50 и 100 млн. лева годишно.

“Евроинс” излиза на фондовия пазар
в. Стандарт

Акциите на "Евроинс" ще се търгуват на фондовата борса от 2006 г., каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет. Дружеството ще направи и първично публично предлагане на акции, с които ще увеличи капитала си с 15-20%. От взимането на лиценза на застрахователя "Хилдън" (бившия "Юпитер") загубите на пазара са 10 млн. лв. Има идея дълговете на компанията да се платят от гаранционен фонд, но това означава да се вземат пари от всички застрахователи. Ще бъдат заведени искове към 117 души, които имат "Гражданска отговорност" в "Хилдън" и са ударили коли с "Автокаско" в "Евроинс". Подобни искове към клиентите на "Хилдън" вероятно ще има и от другите компании.

САЩ: Изчистете бизнеса от престъпни групировки
в. Сега
 
"Инвеститорите искат да видят как престъпниците в България се изваждат от бизнеса и отиват в затвора" - това заяви вчера американският посланик у нас Джон Байърли в лекция пред представителите на Американската търговска камара. Така посланикът в първата си по думите му икономическа реч образно описа една от негативните черти на бизнессредата у нас - организираната престъпност и корупцията. Той коментира, че те подкопават доверието на инвеститорите към българската икономика.
 
Според Байърли другите "лоши новини" за бизнесклимата у нас са неефективната съдебна система, защитата на интелектуалната собственост, нивото на прозрачност при някои сделки и липсата на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ. В съдебната система е необходима реформа, така че тя да стане по-справедлива, ефективна и прозрачна, повтори критиките на предшественика си Джеймс Пардю сегашният посланик на САЩ. За бизнеса това означава сигурност, че договорите ще се изпълняват. Посланик Байърли каза още, че българската държава не е предприела сериозни усилия, за да разчисти бизнеса от престъпните групировки.

Продават хотел "Дюн" за 800 000 евро
в. Стандарт

Продават хотел "Дюн" за 800 000 евро, научи "Стандарт". 4-звездният обект в Слънчев бряг е на покойния бизнесмен Георги Илиев. След като продадоха любимата му яхта "Маями", близките му са решили да се разделят и със супер луксозния шестетажен хотел, намиращ се на брега на морето. До момента реално сключена сделка няма. Но хотелиерите в курорта твърдят, че голям интерес проявява пловдивският бизнесмен Георги Гергов.
 
Румъния призна, че зимните ни курорти са по-добри
в. Сега
 
България е по-силна и в офертите за ски, пише днес румънският вестник "Котидианул" в статия за предложенията на туроператорите за зимни ваканции в Европа. В България и Словакия цените са ниски. Австрия остава основният конкурент на румънските зимни курорти. Румънското издание пише, че и в зимните курорти в България, както в летните по Черноморието, се усещат последствията от чуждестранни инвестиции. "Пистите и хотелите са модернизирани", пише изданието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 29.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още