IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме от ЕК 280 млн. евро за спиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“

Министрите Овчаров и Калфин ще водят преговори за допълнително финансово въздействие заради предсрочното спиране на блокове 1-4

15:12 | 24.11.05 г.
Искаме от ЕК 280 млн. евро за спиране на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“
Правителството даде мандат на министрите на външните работи Ивайло Калфин и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да водят преговори с Европейската комисия за допълнително финансово съдействие във връзка с предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй", обяви правителствената информационна служба след заседанието на кабинета.

 Позицията, зад която ще застанат двамата ни министри е, че България има нужда и капацитет да усвои допълнителни средства /280 милиона евро/, които евентуално ще бъдат отпуснати от страна на Европейския съюз във връзка с предстоящото извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Въпросът за продължаването след 2009 г. на финансовата подкрепа на ЕС за България, свързана с предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", вече бе поставен от българската страна по време на предварителни консултации на експертно ниво с Главна дирекция "Разширяване" на Европейската комисия през юли тази година.

Тогава е изразено принципно разбиране, че това е възможно, като е визирана опцията за допълнителна подкрепа в размер на 280 милиона евро - по 70 милиона евро годишно за периода 2010 - 2013 г.

Тази сума представлява около 51 процента допълнително финансиране към досега обезпечените общо 550 милиона евро. По време на срещата е договорен втори кръг от консултации.

Предвид възобновяването на преговорите по финансовата перспектива по време на британското председателство на ЕС с оглед на постигането на политически компромис до края на годината, е необходимо залагане на конкретна сума в бюджетната рамка на ЕС, предложена от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още