IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имуществена санкция до 15 000 лв. за заблуждаваща реклама

Днес народните представители приеха Закона за защита на потребителите

13:25 | 24.11.05 г.
Имуществена санкция до 15 000 лв. за заблуждаваща реклама
За извършване на заблуждаваща, непочтена и неразрешена сравнителна реклама на виновните лица ще се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 1000 до 15 000 лева, предвижда Законът за защита на потребителите, който бе приет днес изцяло от парламента на второ четене.

Който не изпълни разпореждане на Комисията за защита на потребителите за спиране на излъчването на такъв вид реклами, се наказва с глоба, а едноличните търговци и юридическите лица - с имуществена санкция в размер от 5000 до 25 000 лева, приеха още народните представители.

Ако търговецът не предостави на потребителя информация за стоката като цена, количество, начин на плащане, наличие, опасности, свързани с обичайната й употреба, ще бъде налагана глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 300 до 1500 лева. Същата санкция се налага и за нарушения на изискванията за етикиране на стоките.

Ако цената на стоките и услугите не е обозначена според правилата на закона, на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 300 до 3000 лева.

Ако при извършена продажба не бъде издаден документ, който да съдържа най-малко данните за датата на продажбата, за вида на стоката или услугата и за цената, е предвидена имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лева.

Санкция в размер от 500 до 3000 лева ще се налага на търговците и за нарушение на правилата на предлагане на стоки и услуги по специални цени и за нарушения на правилата на сключване на договор с потребител извън търговския обект.

Който продава лекарства, хранителни добавки и хомеопатични и други продукти с лечебно въздействие чрез сключване на договори от разстояние, ще се наказва с глоба, а едноличните търговци и юридическите лица - с имуществена санкция в размер от 5000 до 15 000 лева, реши още парламентът.

За неизпълнение на разпореждане или задължително предписание на контролен орган за предприемане на мерки за осигуряване на безопасността на стоките и услугите е предвидена глоба и имуществена санкция в размер от 3000 до 15 000 лева.

Ако не бъде предоставена необходимата информация от страна на търговеца при сключване на договор с потребител, ще бъде налагана глоба от 100 до 1000 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 300 до 3000 лева, предвижда законът.

Който изисква или приема плащане на потребител по договор, сключен от разстояние, преди изтичането на срока, в който потребителят има право да се откаже от сключения договор, ще се наказва с глоба, а едноличните търговци и юридическите лица - с имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лева, гласи още законът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 24.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още