IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

13 посредника покриват изискванията, два са пред отнемане на лиценз

От началото на годината е отнет лицензът на пет инвестиционни посредника

18:53 | 23.11.05 г.
Заместник-председателят на КФН Димана Ранкова; снимка: Investor.bg
Заместник-председателят на КФН Димана Ранкова; снимка: Investor.bg
Всеки инвестиционен посредник, желаещ да изпълнява пълния набор от продукти след 1 януари 2006 г., ще трябва да увеличи капитала си до 1,5 млн. лв. От съществуващите 59 посредника (както и 29 банки) едва 13 изпълняват, а 21 отговарят на изискванията за пълен лизенц, стана ясно по време на днешния брифинг, организиран от Комисията за финансов надзор.

30 инвестиционни посредника имат издаден лизенц за извършване на сделки с чужбина, на четири посредника бе намален лизенца вследствие на договорен частичен отказ. От началото на годината е отнет лицензът на пет инвестиционни посредника - „Дарик Асет Инвестмънтс” ООД, „Булинвест и компания“ АД, „Източни финанси” ООД, „ЕКС - ПИТ И КО” ООД и „Юнити Инвест-99” АД. Последният е сключил сделки с ценни книжа на повече от 700 души, докато нарушенията на ЕКС - ПИТ И КО са 174.

Други два посредника – ИП Фининвест АД и ИП Акцепт Инвест АД са подали заявления по чл. 68, ал. 1 за доброволен отказ от лиценз.

Ако посредниците се откажат от пълния набор от услуги и желаят само доверително управление и търговия за сметка на клиента, ще се нуждаят от капитал от 250 хил. лв. Третата група посредници, тези които само ще предават нареждания и няма да държат пари и ценни книжа, ще имат капитал от 100 хил. лв.

КФН е извършила десетки проверки, като най-честите нарушения са липсата на договор между посредника и клиента и на заверена декларация за самоличността на клиента или неговия пълномощник. Често липсва и заверка от лицето в отдела за вътрешен контрол.

Сключеният договор не винаги е гаранция за подписване на всички видове документи по наредбата, както и подписване на представяне на документи с нередности и неясноти. Нарушения се правят и при задълженията на посредника да изпълни поръчките при най-добри условия и при първа възможност.

Най-много жалби (985 броя ) са постъпили в КФН, свързани с неправомерно разпореждане с бонове, акции и компенсаторни инструменти на посредници и техните служители, като комисията работи по много от фактите с ДНСП, СДВР и прокуратурата, заяви заместник-председателят на КФН Димана Ранкова.

Глобите според ЗЗПЦК варират от 200 лв. до 50 хил. лв. за търговия с вътрешна информация и манипулация на пазара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още