IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 2,6 млн. пътници ще обслужва софийското летище след ремонта

„Оптимист съм, че в най-скоро време ще имаме нов терминал”, заяви транспортният министър

18:15 | 23.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
До 2,6 млн. пътници ще обслужва софийското летище след ремонта

До 2,6 млн. пътници и 26 хил. тона товарни превози ще бъде годишният оборот на летище София след откриването на новите съоръжения на аерогарата. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на днешното си посещение на изграждащата се нова част на аеропорта, съобщиха от транспортното министерство. 

За сравнение, през миналата година през летището са преминали над 1,5 млн. пътници, което е с около 20% повече спрямо 2003 г.

„Оптимист съм, че в най-скоро време ще имаме нов терминал”, заяви транспортният министър. Мутафчиев изрази надежда, че изпълнителите на проекта „Щрабаг” в най-кратки срокове ще довършат строителните работи.


Проектът за реконструкция, развитие и разширение на Летище София е един от най-мащабните проекти по програма ИСПА на Европейския съюз в България. С решение на Министерския съвет той е обявен за обект с национално значение.

Общата стойност на проекта е 210 млн. евро. От тях 60 млн. евро са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка, 38,1 млн. евро – от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие, 50 млн. евро са грант от ИСПА и ФАР, а останалите средства са осигурени чрез съфинансиране от българската страна.


Предвижда се новата пистова система да обезпечава 20 самолетни движения на час и 2200 пътника в пиковите часове. Проектът решава проблема с изместване на напоителните канали, засегнати от новите съоръжения на летището. Пресичането на река Искър чрез мостова конструкция от стоманобетон е перпендикулярно на новата писта.

Датската фирма Bruel & Kjaer & Sound & Vibration Measurements A/S е избрана за доставка и инсталиране на система за мониторинг на авиационния шум, както и за наблюдение на траекторията на полетите.

Проект за защита от шума на територията на хигиенно-защитната зона около летище София е в подготовка и изпълнение. Той включва комплекс от мерки за намаляване на шума в района на летището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още