IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова асоциация ще се бори с измами при картовите разплащания

За осъществяване на целите си aсоциацията ще формулира стратегии за избягване на възможността за криминални дейности и престъпления при употребата на карти

15:03 | 23.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Нова асоциация ще се бори с измами при картовите разплащания

По инициатива на двадесет банки, членуващи в международни картови организации, бе учредена Българска асоциация за сигурност при картовите разплащания (БАСКР), съобщиха от Ейч Ви Би Банк Биохим, чийто представители влизат в Управителния съвет на асоциацията.

В управлението й са още представители на Първа инвестиционна банка, Обединена Българска Банка, Българска Пощенска банка, Банка ДСК, Булбанк и Централна Кооперативна Банка.

Асоциацията е юридически легализиран наследник на създадения през 2001 г. и работещ Национален комитет срещу измамите с кредитни и дебитни карти. В учредяването на БАСКР участват и международните картови организации Visa International и American Express. Предстои да излезе регистрацията на асоциацията в Държавен вестник.

Както е записано в устава й, Българската асоциация за сигурност при картовите разплащания е обединение с идеална цел, в което могат да членуват банки, международни и национални картови организации и оператори и др. Тя ще работи чрез всички допустими от закона действия с цел превенция на измами с банкови и небанкови платежни карти на финансови терминали АТМ и ПОС, защита на правата и интересите на своите членове и другите участници в разплащанията с карти.

За осъществяване на целите си aсоциацията ще формулира стратегии за избягване на възможността за криминални дейности и престъпления при употребата на карти, ще информира редовно членовете на асоциацията за констатирани схеми за измами, ще изготвя мотивирани становища по проекти за нормативни актове, регламентиращи сигурността при разплащанията с карти и др.

Освен това асоциацията ще бъде правно регламентиран субект, който ще може да сключва официални договори с институции и организации в България и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още