IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Професионалното образование у нас не формира практически умения

Програмите в професионалното образование имат предимно теоретична насоченост

13:13 | 23.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Професионалното образование у нас не формира практически умения

Професионалното образование и обучение все още не е основен фактор за просперитета на икономиката и обществото, се казва в становище на Икономическият и социален съвет, което ще бъде обсъдено и прието днес.

Програмите в професионалното образование имат предимно теоретична насоченост, като се набляга на предаване на информацията, а не толкова върху развиването на умения и реален опит, смятат от съвета.

В становището се предлагат промени на системата на професионалното образование, които могат да доближат страната ни до най-мащабния общоевропейски проект за икономика, изградена на знанието - Лисабонската стратегия.

В становището са отчетени мненията, позициите и предложенията на браншовите организации на работодателите и на работниците и служителите, както и редица предложения на национални институции, институции на Европейския съюз.

За липсата на достатъчно практически умения и компетенции – и то в структурата на държавната администрация, сигнализираха и от Сметната палата. След извършен одит на няколко министерства се е оказало, че служителите там не са обучени достатъчно, за да се справят ефективно с усвояване на средствата, отпускани на страната ни по програма ФАР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още