IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свилоза получава два заема на стойност 28 млн. евро

Заемът ще помогне за удвояване на производствените мощности на произвеждащото хартия и целулоза предприятие

09:13 | 23.11.05 г.
Свилоза получава два заема на стойност 28 млн. евро

Свилоза АД – Свищов ще получи заем от 28 млн. евро от две финансови институции. 18 млн. евро ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а други 10 млн. евро от Скандинавската инвестиционна банка (The Nordic Investment Bank), съобщиха от ЕБВР.
 
Средствата ще послужат като част от мащабната инвестиционна програма на намиращото се в Свищов дружество, както и за постигане на европейските стандарти за качество.
 
Ръководителят на ЕБВР за Южна и Източна Европа Оливие Декамп заяви, че заемът ще помогне на Свилоза да стане по-конкурентноспособна на местно, регионално и международно равнище, което е особено важно за държави, чието присъединяване в Европейския съюз наближава.
 
Заемът, уточняват още от банката, ще помогне за удвояване на производствените мощности на произвеждащото хартия и целулоза предприятие, както и за нарастване на износа към страни като Турция и Гърция.

ЕБВР е най-големия инвеститор в България с 1,1 млрд. евро, вложени в 57 проекта.  

Свилоза АД обяви консолидирана печалба в размер на 1,731 млн. лв. за деветмесечието на 2005 г., в сравнение със загуба от 3,042 млн. лв. за същия период на миналата година. Мажоритарен собственик на дружеството e Арус ЛТД – САЩ, която притежава 87,09% от капитала. Последна сделка с акциите на дружеството бе сключена на 18 ноември на ниво от 5 лв. за брой.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 23.11.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още