IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:29 | 21.11.05 г.
Преглед на печата

"Булгаргаз" с ясен график за разделянето си

в. Сега

Държавната газова компания "Булгаргаз" ще се раздели на две дружества. Това е записано в план-график за разделянето на монополиста, представен на Министерството на икономиката и енергетиката. Новото дружество ще се казва "Булгартрансгаз" и ще се занимава с преноса в България, транзита за съседни страни и съхранението на природен газ.

"Булгаргаз" ще остане дружество, доставчик на синьо гориво в България. Това трябва да стане до 9 месеца. Преди седмица изпълнителният директор на държавната газова компания Кирил Гегов каза пред парламентарната енергийна комисия,че разделянето ще се предприеме в краен случай и под условие.

Държавен фонд финансирал едни и същи проекти по 2 пъти

Социално-инвестиционният фонд одобрил 45 молби за инвестиции зад гърба на УС

в. Сега

Държавен фонд е финансирал проекти "по втория начин", а някои по два пъти. Това става ясно от доклада на комисията, назначена от социалния министър Емилия Масларова да разследва дейността на Социално-инвестиционния фонд (СИФ).

Вкарването на проекти зад гърба на управителния съвет в годишните програми на (СИФ) е най-драстичното нарушение, посочено в доклада. 45 проекта от програмата за тази година са предложени за финансиране, без да бъдат одобрени от УС. В управата на фонда влизат представители на правителството, синдикатите и работодателите. Шефът му Благовест Георгиев бе уволнен от Масларова още в началото на мандата й.

Пържолата скача 6 пъти от фермата до трапезата

Производители и търговци си начисляват двойни и тройни печалби

в. Стандарт

Поне шест пъти скача цената на пържолата, докато стигне от фермата до трапезата. Реалната себестойност на килограм живо тегло е 1,50 лв., а изкупната цена е 3,30 без ДДС. Това означава, че фермерите си начисляват над 100% печалба, заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Трупното месо пък е 6-6,20 лева.

В надценката се калкулират разходите по обезкостяване на месото, транспорт и ДДС. В магазина пък мръвките се продават за 8-10 лева, а бонфилето стига и до 13 лева. До Коледа цената ще скочи поне с 50%, не е изключено и да се удвои, коментира Чорбаджийски през миналата седмица.

Здравният холдинг два пъти нарушил закона

Дружествата сменят банката за разплащателните си сметки

в. Новинар

Столичният медицински холдинг (СМХ) на два пъти е нарушил Закона за обществените поръчки, като е избрал обслужваща банка, без да обяви търг или конкурс, научи "Новинар".

Холдингът е наредил на дъщерните си дружества да разкрият разплащателни сметки в Корпоративна банка вместо в досегашната Общинска банка. Решението е взето от Управителния съвет на СМХ, а заповедта от 12 октомври тази година е била подписана от двамата изпълнителни директори д-р Татяна Василева и д-р Михаил Карафезов.




 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още