IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 60% от българите влизането ни в ЕС трябва да е през 2007 г.

Според данните от проучване повече от половината анкетирани са на мнение, че ще спечелят от членството на страната в ЕС

17:07 | 18.11.05 г.
За 60% от българите влизането ни в ЕС трябва да е през 2007 г.
Според 62 на сто от българите България е най-добре да стане член на ЕС през 2007 година, а според 16 на сто членството трябва да се отложи с една година.

Една пета са изразили мнение, че членството трябва да се забави възможно най-дълго, сочат резултатите от социологическо изследване на Алфа Рисърч, представени днес на дискусия на тема "Европейските проекти на българите: реалности, възможности, заплахи" в столицата.

Форумът е организиран от Българско училище за политика, Сдружение "Приятели на Българското училище за политика" и Клубът на завършилите училището.

Според данните от проучването повече от половината анкетирани са на мнение, че ще спечелят от членството на страната в ЕС, а 26 на сто смятат, че то няма да им се отрази съществено. Една пета от отговорилите са посочили, че ще загубят от членството.

Присъединяването към Европейския съюз подкрепят 73 на сто от анкетираните, а 25 на сто са против. За 57 на сто от анкетираните членството на България в ЕС е най-добрата алтернатива.

Повече от половината анкетирани смятат, че българските институции и политици работят за приемането на страната в Евросъюза през 2007 година, но не полагат всички възможни усилия. Според 18 на сто от запитаните работата им възпрепятства членството.

Натискът на европейските държави е нужен за извършването на необходимите реформи, смятат 61 на сто от анкетираните, а за 36 на сто този натиск е излишен.

Половината от участниците в анкетата смятат, че българските институции сами ще извършат реформите и ще приложат законите, които действат и в останалите европейски страни. Според 47 на сто това ще стане след настояване на европейските институции.

43 на сто от анкетираните са посочили, че българските институции трябва да информират по-подробно гражданите за ангажиментите и стъпките, които трябва да се предприемат.

Тази роля важи за българските медии според 53 на сто от запитаните. Една трета смятат, че медиите трябва да дават публичност на лица и институции, които не изпълняват задълженията, а според 36 на сто тези лица трябва да бъдат контролирани и санкционирани от държавата.

Изследването е направено в периода 4-9 ноември сред 1000 души и е представително за пълнолетното население на градовете в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още