IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК потвърдила съмненията си за манипулации, от Орбител отричат

Орбител: Радваме се, че БТК приеха липсата на измама от страна на Орбител

15:27 | 17.11.05 г.
БТК потвърдила съмненията си за манипулации, от Орбител отричат
Потвърдиха се съмненията, че Орбител манипулира обаждания към Българската телекомуникационна компания (БТК). Това показа съвместната проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Орбител и БТК, която имаше за цел да разгледа съмнения, свързани с манипулиране на номерата при входящ трафик, или друга форма на измама.

Проверката установи, че има трафик от абонати на Орбител към БТК, при който компанията е използвала номера на БТК. По този начин обаждането изглежда като разговор между абонати на БТК. При обаждания абонатите на Орбител трябва да се идентифицират с определените по лицензията на компанията номера. Въпреки това, те излизат с номера на БТК, защото номерът на търсещия изкуствено се създава и подава от Орбител.

С действията си Орбител са заблудили множество клиенти и БТК за произхода на обаждането. Смятаме, че съзнателното манипулиране на номерата намалява доверието в отношенията между двата оператора, като създава основания за съмнения от страна на БТК за коректността на Орбител при предоставяне и ползване на услуги между взаимносвързаните мрежи”, каза Димитър Цонев, говорител на БТК. „С действията си Орбител внесе съмнение за честната конкуренция между частните телекоми в България”, добави още той.

Извършените многократни случаи на манипулиране представляват съществено нарушение на Договора за взаимно свързване, сключен между двете дружества. Според БТК е извършено нарушение на нормативната уредба и условията на издадената от КРС лицензия на Орбител.

"Радваме се, че БТК приеха липсата на измама от страна на Орбител. Това показва и съвместната проверка между двете компании, на която Орбител покани КРС. С това за Орбител въпросът остава чисто технически и очакваме инструкциите на регулатора към двете компании", обаче се казва в официалното становище на Орбител.

Орбител е най-големият конкурентен оператор на фиксирания телеком пазар. Компанията трасира пазарната надпревара в индустрията и първа предостави пълноценна алтернатива чрез абонатни услуги от ново поколение. Орбител оперира с най-модерната мрежа от ново поколение, която предоставя редица възможности, непознати за традиционна услуга - като преносимост на номерата, добавят от компанията.

Само няколко месеца след старта на Орбител като ново поколение телеком, потребителите вече усещат реалната конкуренция на пазара, се казва още в становището на Орбител.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 12.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още