IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Cablenet обещава по-ниски цени на телекомуникационните услуги

12:21 | 16.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Cablenet обещава по-ниски цени на телекомуникационните услуги

Издаден е лицензът Клас А на Cablenet за изграждане на мрежа от вида “точка към много точки", съобщиха от компанията, която заедно с Транс телеком спечели лиценза на търг срещу 5,044 млн. лв.

Cabelenet ще използва лиценза за доставяне на телекомуникационни услуги в съответствие със супермодерната WiMAX технология и ще предоставя услуги под бранда Max Telecom.

Max Telecom ще бъде компания с ниски организационни разходи, с малък, но силно мотивиран екип и с оборудване на най-високо технологично ниво. Това означава, че Max Telecom ще може да предлага цени за фиксиран достъп и наем на линии значително по-ниски от съществуващите“, обещават от Cablenet.

През първите месеци от своята дейност компанията ще съсредоточи усилията си върху развитието на услуги за нуждите на потребителите на фиксираната мрежа – от достъп до малки обеми от данни, например проверяване на кредитна карта, до широколентов достъп за домакинствата и корпоративните клиенти.

В допълнение към тези услуги Max Telecom ще се развие и като телекомуникационен оператор. Според компанията българският пазар вече е готов за консолидация на по-малките оператори.

Междувременно плановете на Max Telecom включват разработването на най-съвременна телекомуникационна мрежа (New Generation Network), както и интелигентна мрежа за разширени услуги. Първият етап от търга за оборудване на Max Telecom вече е приключил. С оферти са участвали 10 компании, чиито предложения са разгледани и част от тях са допуснати за участие в следващия етап.

Предоставяйки WiMax лиценз през 2005 година, България се нарежда сред първите страни, разработващи тази технология. Честотният диапазон от Клас А ще позволи на Max Telecom да изгради национална мрежа, което ще гарантира постоянно покритие и прехвърляне между базовите станции по същия начин, по който работят GSM мрежите. Max Telecom очаква в средата на 2006 да се появят все повече крайни WiMax устройства за лаптопи, както и PDA устройства с вграден WiMax. Тези устройства ще могат да използват всички предимства на новата технология като алтернатива на 3G мобилните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още