IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:04 | 16.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
85 млн. евро разлика между най-високата и най-ниската цена за "Люлин"
в. Сега
 
Чешко-словашкият консорциум "Медо Люлин" предложи най-висока цена за строителството на автомагистрала "Люлин". Тя е 221,2 млн. евро. В нея се предвижда отстъпка от 8%, с която сумата пада до около 203,6 млн. евро. Най-ниското предложение - 118,9 млн. евро, даде турската фирма "Лимак-еко".
 
Общо 21 компании участваха в търга. В процедурата се включи австрийско-унгарският консорциум "Порр-Умвелф-Вегипсер" с цена 196,9 млн. евро. Австрийската компания оспорва във ВАС търга за строителство на жп линията Пловдив-Свиленград, спечелен от гръцката "Терна".
 
Нов рекорд на евтините предплатени GSM-разговори
в. Сега
 
Операторите вече се борят и за клиенти с по-ниски доходи
 
Поевтиняването на предплатените GSM-разговори вчера удари нов рекорд, с обявената цена от втория мобилен оператор "Глобул", част от коледната промоция на компанията. От днес цената, която важи за разговори в мрежата на "Глобул" и за обаждания към БТК, е 34,8 ст. на минута с ДДС и е най-ниската от всички, появили се на българския пазар досега. В сравнение с предишната цена на оператора намалението е 25%. Разговорите към другите два мобилни оператори "Мобилтел" и "Вивател" ще се тарифират по досегашната цена от 46,8 ст.
 
В момента "Мобилтел" таксува разговорите от предплатени карти към своята мрежа по 39,6 ст., а останалите - 58,8 ст. "Вивател" отчита всички обаждания по 44,4 ст.
 
Допреди седмица най-изгодните предплатени разговори на нашия пазар предлагаше "Вивател", а седмица преди това най-ниска беше цената на "Мобилтел". Според експерти надпреварата в поевтиняването само на предплатените услуги, настъпила със старта на третия GSM-оператор, говори, че основната битка в момента се води за привличането на клиенти с по-ниски доходи.
 
“Бенетон” възмутена от наемите в София
в. Стандарт
 
Представител на известната италианска фирма за облекло Александрос Бенетон определя като "неприемливо високи" наемите, които искат собствениците на търговски обекти в централната част на столицата. "Отчаяни сме, защото не можем да разширим търговската си мрежа в София заради огромните наеми", твърди Бенетон, цитиран от агенция МПА.
 
"Собствениците на магазини явно искат да станат милионери за една нощ с ненормално високите цени, които достигат тези в Италия", коментира той. 130 евро за кв. м средно на месец плащат за магазин на "Витоша" по данни на S&W H&B. 
 
Шефове източили “България ер”
в. Стандарт
 
Шефове на "България ер" ще бъдат сменени заради злоупотреби, научи "Стандарт". До края на месеца се очаква да бъдат освободени членове на борда на директорите на авиокомпанията, потвърди министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той посочи, че рокадата в ръководството на националния ни превозвач ще помогне за неговото бъдещо развитие и е крачка към приватизирането му.
 
Йордан Карамалаков, ръководител на офиса на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в България, е новият председател на съвета на директорите на "България ер". Той заменя Андрей Прешков, шеф на дирекция в Министерството на транспорта, който не е освободен от отговорност. От борда излиза и Филип Алексиев. Той освобождава и поста втори изпълнителен директор. Шеф на авиокомпанията остава Константин Тасков. Действията му ще бъдат контролирани от двама негови заместници - търговския директор Христо Тодоров и бившия шеф на безопасността Венцислав Нейчев. В борда влиза и зам.-министър на вътрешните работи, чието име засега се пази в тайна.
 
Основна причина за рокадите са финансови злоупотреби на обща стойност 1,1 млн. лева, съобщиха източници от транспортното министерство. От синдикатите твърдят, че "България ер" е била източвана чрез доставка на скъпи резервни части от фирма, близка до досегашния директор на борда.
 
Синдикатите искат работата без договор да е престъпление
в. Новинар
 
 Наемането на работници без трудов договор, както и неплащането на дължимите социални осигуровки да се счита за престъпление, предложиха вчера от Главна инспекция по труда (ГИТ) и КТ "Подкрепа". В момента глобата за работодателите, които са наели служителите си без договори, е 1000 лв. Санкцията обаче трябва да бъде увеличена многократно, твърдят от ГИТ.
 
Според синдикатите, за да се прекъсне практиката за криене на трудовите договори не е достатъчно да бъдат санкционирани само работодателите. Трябва да има и глоби за служителите, които са се съгласили да работят без договор, заявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Тези глоби могат да са минимални - около 20 лева, но все пак да бъдат санкция за работещите незаконно, допълни директорът на ГИТ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още