IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват чиновници от външно министерство заради шпионския скандал

Според прокуратурата служителите на ведомството са нарушили служебните си задължения, с цел да набавят за фирма "Трансат" АД облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици

13:54 | 15.11.05 г.
Разследват чиновници от външно министерство заради шпионския скандал

Софийската градска прокуратура е образувала предварително производство - следствие срещу виновните длъжностни лица от Министерство на външните работи за това, че в периода 2004 г. - април 2005 г. в България и Гърция са станали причина да бъде разкрита държавна тайна по непредпазливост, като деянието е извършено поради неспазване на нормативно установените изисквания за защита на класифицираната информация, съобщи Dnes.bg.

Според прокуратурата в периода 2003 г. - 2005 г. тези лица са нарушили служебните си задължения, с цел да набавят за фирма "Трансат" АД облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят се явява особено тежък.

Разследването по случая, известен като „шпионския скандал“, е възложено на Националната следствена служба.

В края на 2001 г. по разпореждане на министъра на външните работи Соломон Паси на България е проучена възможността за изграждане на сателитна комуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и задгранични представителства на Република България.

Разпоредба от закона за МВР предвижда, че единственият определен от закона орган да осъществява комуникациите на България с дипломатическите и консулските й представителства, е Дирекцията за "Защита на средствата за връзка" при МВР. В нарушение на тази разпоредба, министър Соломон Паси разпоредил да бъде проучена възможността за избор на частна фирма, която да изгради и осъществява тези комуникации.

В процеса на проучването МВнР установило връзка само с фирма "Трансат" АД.

Със заповед от 29.06.2004 г. заместник- министърът на външните работи Катя Тодорова открива процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "извършване на комуникационни услуги" чрез сателитен канал за връзка с дипломатическите представителства на Република България.

На 19.07.2004 г., министър Паси, в нарушение на закона за МВР и Наредбата за условията и реда за възлагане на обществени поръчки, свързани с отбраната и сигурността на страната, е определил за изпълнител "Трансат" АД и разпоредил да се сключи договор с тази фирма.

Същия ден е бил подписан договор между МВнР и фирма "Трансат" АД за доставка на комуникационни услуги и за пренос на данни. Този договор е предаден на ръка на представител на дружеството - Илия Плачков (роднина на министър Паси).

Договорът е сключен за срок от 5 години, за около 12 милиона евро. Само за периода 19.07.2004 г. - 30.07.2005 г. МВнР е заплатило на "Трансат" АД сумата 1 300 000 лева. По силата на този договор МВнР плаща на изпълнителя по 8 600 евро на месец. Освен това, МВнР плаща на изпълнителя и по 1 910 евро на месец за всеки обект, който се включва в системата. За всеки допълнителен дуплексен канал се плаща още по 1 950 евро на месец.

Включените обекти досега са 45 на брой, а те са половината от задграничните представителства на Република България в чужбина. При включване на всички обекти към системата, сумата, която МВнР се задължава да плати, е приблизително 12 милиона евро за срока на действие на договора.

Анализът на прокуратурата показва, че изграждането на собствена система на МВнР е щяло да струва много по-евтино, отколкото в случая използването на чужда техника под наем.

Освен това, в случая са създадени условия за изтичане на класифицирана информация. Оборудването на изградения сателитен комуникационен канал е закупено от израелската фирма "Гилат". Всеки, който разполага със същата техника на израелската фирма "Гилат", може да извлича информация от така изградения сателитен комуникационен канал на МВнР.

По официални сведения на два пъти чужди разузнавателни служби са успели да прихванат информация, протичаща по комуникационния канал, която представлява държавна тайна за България.

При вноса на техниката, закупена от израелската фирма "Гилат", не са внесени задължителните митни сборове в размер общо на 164 111 лв. Девет месеца след осъществения внос, едва когато прокуратурата започна проверка по случая, митническите органи са издали съответните актове за установяване на митническо нарушение - на 15.07.2005 г.

При осъществяване на вноса са използувани документи с невярно съдържание, издадени от изпращача - израелската фирма "Гилат Сателит Нетуъркс".

В тези документи са записани неверни обстоятелства, което е довело до освобождаване на внесената техника от мито.

За хода на разследването, провеждано от Националната следствена служба, българската общественост ще бъде уведомена своевременно, казват още от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още