IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписахме седмото споразумение по САПАРД на стойност 68 млн. евро

След влизането му в сила общата стойност на сключените от България финансови споразумения по програмата ще достигне 560 млн. лв.

11:23 | 15.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Подписахме седмото споразумение по САПАРД на стойност 68 млн. евро

Сумата, която България ще получи по програма САПАРД, се увеличава от 67,56 млн. евро на 68,01 млн. евро. Това стана ясно на днешното подписване на споразумението с Европейската комисия от името на Европейската общност по програма САПАРД, съобщиха от Министерство на финансите.

От българска страна документът бе подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. От страна на Европейската комисия подписа си под споразумението сложи Силва Родригес, генерален директор на Генерална Дирекция "Земеделие и развитие на селските райони".

Това е седмото финансово споразумение по програма САПАРД за България от стартирането на програмата в страната ни в средата на 2001 г. След влизането му в сила общата стойност на сключените от България финансови споразумения по САПАРД ще достигне 560 млн. лв. В допълнение към финансовия ангажимент на Европейската комисия, България осигурява задължително национално съфинансиране в размер на 25% от общата публична помощ по Програмата, или 187 млн. лв.

Размерът на сключените договори с крайни бенефициенти покрива 86% от общия бюджет по влезлите в сила до момента Годишни финансови споразумения и съответното национално съфинансиране. Средствата за националното съфинансиране за изпълнението на проекти по програма САПАРД през следващата година са предвидени в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2006 г., който в момента се обсъжда в парламента.

Съгласно договорената бюджетна рамка за Република България за първите три години от членството ни в Европейския съюз, бюджетът, предвиден за развитие на селските райони, е в размер на 733 млн. евро, т.е. – четири пъти по-голям от този, който до момента получаваме по програма САПАРД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още