IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИСС иска дискусията за Бюджет 2007 да стартира през февруари догодина

Първата и основна цел на националния бюджет, според доц. Дулевски, е обществото да постигне съгласие и да определи най-важните си цели

14:49 | 14.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
ИСС иска дискусията за Бюджет 2007 да стартира през февруари догодина

Социалните партньори и гражданските организации да инициират дискусия с правителството за Бюджет 2007 още през февруари следващата година, прикани доцент Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), по време на днешния разговор за бюджет 2006, организиран от КНСБ.

За пореден път става точно обратно на нормалните процедури за приемане на държавния бюджет – първо научаваме най-различни числа, а дискусиите, които винаги са закъснели, се изчерпват с коментари само около числата. Не можем да стигнем нито до приоритетите, нито до политиките,” каза доц. Дулевски.

Председателят на Икономическия и социален съвет за пореден път призова за повече прозрачност и публичност при формирането на бюджета. Тази година може да се приеме, че има обективни причини да закъснее приемането на бюджет 2006, но да се надяваме, че догодина най-важният за България Бюджет 2007 ще бъде най-сетне широко обсъден и обяснен на обществото преди да бъде приет в парламента.

Първата и основна цел на националния бюджет, според доц. Дулевски, е обществото да постигне съгласие и да определи най-важните си цели. Да се съгласи, че се отказва от нещо за сметка на друго нещо, което е изключително важно за хората. За съжаление такава дискусия и тази година нямаше.

След като обществото се споразумее за приоритетите, правителството трябва да очертае политики, които ще гарантират изпълнението на тези приоритети и чак накрая Министерството на финансите “облича” политиките с числа.

Депутатът от Коалиция за България Петър Кънев прие предложението догодина още през февруари да започне дискусия за следващия бюджет. За съжаление за този бюджет вече няма никакво време за разговори и промени, констатира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още