IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъждат програма за спестяване на 100 млн. лв. от горива до 2007

Големият дял на електроенергийното потребление се дължи на сравнително ниската степен на газификация в страната

12:48 | 11.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъждат програма за спестяване на 100 млн. лв. от горива до 2007

На етап междуведомствено съгласуване е Национална краткосрочна програма по енергийна ефективност 2005-2007 г., стана ясно на проведения днес семинар “Българският енергиен сектор – реалност и перспективи”. Програмата е база за разработването на конкретни целеви програми по енергийната ефективност в различните сектори на икономиката на страната.

В нея са обхванати 552 проекта на обща стойност 276 млн. лв. В резултат от изпълнението й ще бъдат спестени горива и енергии, равни на 140 хил. тона нефтен еквивалент, или приблизително 100 млн. лева, като се има предвид, че цената на петрола възлиза на около 450 долара на тон.

Изпълнението на програмата ще доведе и до спестяване на емисии парникови газове, възлизащи на около 12 млн. лева. Освен положителния ефект върху околната среда и подпомагане изпълнението на задълженията на страната ни по протокола от Киото, това ще бъде и важна крачка, насочена към устойчивото развитие на страната“, заяви председателят на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.

По думите му изпълнението на Краткосрочната програма ще има значителен ефект върху конкурентноспособността на българската икономика и заедно с непрекъснатото нарастване на цените на енергийните ресурси ще упражни силно въздействие за намаляване на енергийната интензивност на БВП на страната за достигане на нормалните европейски нива.

В момента българската икономика изразходва до два пъти повече първични енергийни ресурси за производство на единица БВП, подчерта Таско Ерменков.

Делът на използваните от битовите потребители горива и енергии в страната през
2003 г. е около 25% от крайното енергийно потребление, каза още Ерменков. Най-висок дял в енергийното потребление в битовия сектор има електроенергията. В периода 1997 - 2003 г. той се движи в границите от 38% до 35%, докато в европейските страни той е 10 - 12%
.

Големият дял на електроенергийното потребление се дължи на сравнително ниската степен на газификация в страната. В периода 1997-2003 г. делът на потребяваната енергийна дървесина нараства от 8 на 26% и в момента значително надвишава дела на топлината енергия (20%).

Делът на транспорта в крайното енергийно потребление на страната в периода 1997-2003 година е около 25% с тенденция към нарастване. Показателите за енергийна интензивност у нас за отделните видове транспорт са средно с 30-40% по-високи от тези за страните от ЕС.

С ниска енергийна ефективност се характеризира единствено селското стопанство. 

Още от семинара Българският енергиен сектор – реалност и перспективи”:

Половината домакинства са убедени, че топлофикациите мамят

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още