IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха публичното търгово предложение на Софарма за Сърболек

С това свое действие местният регулаторен орган даде зелена светлина на най-голямата българска фармацевтична компания да навлезе на местния лекарствен пазар

12:54 | 11.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха публичното търгово предложение на Софарма за Сърболек

С решение от 10 ноември Комисията за ценни книжа на република Сърбия одобри публично търгово предложение на „Софарма“ АД за придобиване на 50% от капитала на третата по големина сръбска фармацевтична компания „Сърболек“, съобщиха от компанията. С това свое действие местният регулаторен орган даде зелена светлина на най-голямата българска фармацевтична компания да навлезе на местния лекарствен пазар.

„Като публична компания, „Софарма“ АД избра пътя на явно търгово предложение, с което още веднъж показа готовността си да прилага най-добрите международни практики за корпоративно управление и защита правата на миноритарните акционери,“ каза за Investor.bg изпълнителният директор Огнян Донев.

След закупуването на пакета акции Софарма ще има възможност да оперира на територията на република Сърбия чрез търговската мрежа на своя партньор. Синергийният ефект от финансовата и производствена мощ на „Софарма“ и неликвидният сръбски пазар ще доведе до засилване на влиянието и пазарното присъствие на българската компания в региона.

За деветмесечието на текущата година Софарма реализира приходи от продажби в размер на 85 милиона лева, като общо групата фирми производители достигна 110 млн. или ръст от 21% спрямо съответния период на предходната година. Печалбата от дейността, преди облагане с данъци за същия период, е 30.6 милиона лева, т.е. ръст от 31.3% спрямо предходната година, съобщават още от компанията.

След успешното приключване на сделката Софарма ще консолидира около 40 млн. лева приходи на годишна база към своя оборот, без да се отчита допълнителният ефект от засилване на портфолиото на Сърболек и разширяването на пазара за висококачествените продукти с марката „Софарма”, отговарящи на европейските изисквания за добра производствена практика.

„Софарма“ обяви за подаването на своята оферта на 7 ноември. Тогава акциите на „Сърболек“ се търгуваха на Белградската борса на цена 848 динара. Днес цената вече е 869 динара, докато преди месец е била 730 динара.

Днес акциите на „Софарма“ се търгуват на цени 7,65 и 7,66 лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още