IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските туристи у нас са намалели с 10% за година

Спадът в голяма степен се дължи на влошените икономически условия в Германия и свиването на семейния туризъм

17:06 | 09.11.05 г.
Германските туристи у нас са намалели с 10% за година

Германските туристи са намалели с 10% през последната година след 13 години на силно увеличение, каза Дитер Семелрот, директор Корпоративно финансиране в TUI AG (Германия) по време на Строително-инвестиционния форум в София.

Конкретните данни за броя на туристите ще бъдат обявени следващата седмица, но е налице понижение, подчерта Семерлот, като уточни, че то в голяма степен се дължи на влошената икономическа обстановка в Германия. Сред последиците от забавянето в немската икономика е свиването на сегмента на семейния туризъм като цяло, в частност и пътуванията към нашата страна.

В същото време има увеличение на туристите от Англия, Скандинавия и Белгия, каза Дитер Семерлот.

По думите му обаче все още българският туристически сектор има много проблеми за разрешаване. На първо място това е лошата инфраструктура и прекомерното строителство. Следват ги липсата на информация и недостатъчната реклама, както и проблемите с приватизацията на летищата във Варна и Бургас.

Според Семерлот трябва да започне да се инвестира на юг от Бургас, защото иначе се рискува от презастрояване. Неговата компания е започнала строежа на 4-звезден хотел със 185 стаи в Царево.

Основните туристически конкуренти на България в областта на туризма са Хърватска и Черна гора, но според Семелрот имаме предимство пред двете страни по отношение на по-стабилната политическа обстановка.

Друго предимство е, че България е много подходяща за семеен туризъм, в страната е сравнително евтино, а покупателната способност е висока.

Дитер Семелрот обясни, че германците масово предпочитат организираните пътувания, които излизат средно около 600 евро за двуседмична почивка. Той прогнозира, че до 2010 г. между 30-35% от пътуванията ще се резервират чрез Интернет.

Ново за немския оператор TUI е, че компанията ще започне да води в България и руски туристи. 

Още от осмото издание на Строително-инвестиционния форум, чийто официален медиен партньор е Investor.bg:

Бизнес парковете остават с най-добри перспективи в строителството

Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния

Инвеститори от САЩ и Европа проучват пазара на имоти у нас

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още