IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:21 | 08.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Несебър и хотелиерите в Слънчев бряг са готови да изкупят държавния дял
в. Сега

Съюзът на собствениците на хотели и община Несебър ще кандидатстват за изкупуването на държавните 75% акции от дружеството "Слънчев бряг" АД. Това съобщи Малина Бакалова, изпълнителен директор на дружеството. Неотдавна от принципала на държавните акции - Министерството на икономиката, заявиха, че се обмисля приватизация на държавния дял. Изявлението бе по повод поредния провал от миноритарните акционери на сделката за ЕРП Слънчев бряг с австрийската компания EVN.

Бакалова обясни, че още преди година е създадено общо дружество между общината и собствениците на хотели - "Слънчев бряг 2004". Кметът на Несебър Николай Трифонов уточни пред "Сега", че ако държавата обяви приватизация, дружеството ще кандидатства за общите площи, но без електропреносната мрежа и трафопостовете.

От догодина ще се забрани строителството на обекти с височина над 10 метра в курортите Св. Влас, Обзор и Равда, съобщи още Трифонов. За следващия летен сезон е планирано да се пуснат в експлоатация 43 обекта и 3 хотела в западната и 1 хотел в източната част на Слънчев бряг.

Немски журналист: Смъртта на Кюлев свързана с Чорни
в. Новинар

Името на убития банкер Емил Кюлев е засичано единствено при разследвания във връзка с братята Майкъл и Лев Чорни, които са ключови фигури в Русия и бившия Съветски съюз. Това съобщи вчера за радио "Дойче веле" Юрген Рот, един от най-известните разследващи немски журналисти. Кюлев имаше бизнес отношения с Майкъл Чорни, който участваше в Росексимбанк, но името на банкера се свързва и с това на Лев, който живее в Москва, уточни журналистът.

Двамата братя натрупаха огромни богатства при приватизацията в бившата СССР. Те държат над 60% от производството на алуминий в Русия, притежават пристанища, банки и др. Според швейцарска разработка Майкъл Чорни е свързан с престъпната групировка "Солнцевская" и боса й Сергей Михайлов-Михас. У нас Майкъл бе съсобственик на Росексимбанк заедно с Кюлев, притежаваше МобилТел, купи и отбора "Левски". Майкъл бе изгонен от България през 2000 г. заради заплаха за националната сигурност на страната ни. Сега той живее в Израел. Братята Чорни са топфигури на международната престъпна сцена, твърди Рот. Когато подобни криминални структури имат определени очаквания или изисквания, които не се изпълняват, тогава, разбира се, идва ред на наказателните операции. Такива са обичайните правила на играта в тези кръгове, каза Рот.

Запитан чии интереси е засегнал Кюлев, чийто бизнес, по признанието на политиците и прокуратурата в България, е бил легален, Юрген Рот отговори: "Засегнати, естествено, са най-вече големите капиталови инвестиции в легалния бизнес. Тези инвестиции са най-вече в енергетиката, в телекомуникациите и в спорта. Трите най-важни бранша, в които в момента бандитите изливат огромно количество пари. Според мен тъкмо в една от тези три сфери трябва да се търсят и поръчителите на това убийство."

Две комисии разследват "Вивател"
в. Стандарт

Дирекцията за национален строителен контрол проверява под лупа съоръженията на третия GSM оператор. Шефът на ДНСК Иван Симидчиев разпореди да се инспектират щателно базовите станции. Те нямат задължителните разрешителни за ползване. От "Вивател" признаха, че са без лицензи. Симидчиев е сезирал и Комисията за регулиране на съобщенията, която наблюдава операторите. Той изисква помощ при проверките. "Ще съдействаме на ДНСК", заяви председателят на КРС Георги Александров. Резултатите от проверките ще са ясни на 16 ноември.

Проверката ще обхване и другите два мобилни оператора - "Мобилтел" и "ГлоБул". Шефът на ДНСК е разпоредил началниците на всички регионални дирекции да сформират работни групи, които да извършат инспекциите. При констатиране на нарушения да се съставят актове по ЗУТ и Закона за административните нарушения и наказания, гласи документът.

Шефът на ДНСК е изпратил писмо и до Комисията за регулиране на съобщенията, която надзирава дейността на операторите. В него той изисква помощ от експерти и оборудване от КРС за проверките на строителните надзорници.

Парите от винетките не стигат за нови пътища
в. Сега

180 млн. лв. се очаква да постъпят от таксите по винетната система до края на годината. Тези средства ще покрият рехабилитацията на вече изградени пътища, но няма да достигнат за строеж на нови. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. В момента 60% от пътната мрежа на страната, която е дълга 30 000 километра, се нуждаят от ремонт и рехабилитация, каза Румен Йовчев, председател на съвета на директорите на "Мостстрой".

По данни от агенция "Пътища" за деветте месеца на годината от винетки са събрани около 122,3 млн. лв. Оттам коментираха, че средствата са достатъчни за планираните от агенцията дейности, но не включват извънредните разходи за покриване на щетите от наводненията, за които все още няма окончателни разчети. По данни на експерти те ще надхвърлят 180 млн. лв. До момента са заявени щети за 148-158 млн. лв., коментираха от агенция "Пътища".

Световната банка: Вие сте умерено бедни
в. Стандарт

Като умерено бедни определи българите Световната банка в свой доклад, оповестен вчера. Проучването е за страните от Югоизточна Европа. По много показатели обаче България е по-бедна от другата кандидатка за ЕС - Румъния. Най-тежка е бедността в бившите съветски републики в Централна Азия, пише в друг доклад на баката.

При оценяване на бедността се използва ниво на абсолютна бедност от $1 на ден. В Източна Европа поради високите цени обаче границата е $2,15 на ден. Хората в региона, които могат да живеят с 4 долара на ден, се смятат за икономически уязвими и застрашени от бедност.

60 милиона в Източна Европа мизерстват, а други 150 милиона са съвсем малко над границата на бедността.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още