IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на потребителите в икономиката намалява

Това е поредната анкета, която регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано

17:34 | 07.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието на потребителите в икономиката намалява

Общият “показател на доверие” за икономиката за октомври е с 5,2 пункта под юлското си равнище, заради понижението на съставните компоненти – показател на доверие в търговията на дребно и показател на доверие на потребителите, който има намаление със 7,1 пункта, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Това е поредната от този тип анкети (извършвани през три месеца), която регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано.

Оценките на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца, а така също и очакванията им за следващите 12 месеца са по-неблагоприятни, като намалението на балансовите показатели спрямо предходното юлско наблюдение е съответно 3.8 пункта и 7.6 пункта.

Повишаване на песимизма у потребителите се отчита и при оценките за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната, където показателят намалява със 7,1 пункта, а така също при очакванията им за следващите 12 месеца с намаление на показателя от 8,9 пункта.

Балансовата оценка за “инфлацията през последните 12 месеца” има по-висока стойност (плюс 12.3 пункта) в сравнение с мненията им, изразени три месеца по-рано. Същевременно още по-песимистични са и очакванията, свързани с изменението на потребителските цени през следващите 12 месеца – плюс 15.5 пункта увеличение на баланса.

В сравнение с трите месеца до юли тази година очакванията за безработицата също са неблагоприятни (10.4 пункта влошаване на балансовия показател). Анкетата през октомври отчита влошаване на общата икономическа ситуация по отношение на спестяванията през следващите 12 месеца, като показателят намалява с 2,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още