IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концентрацията между УниКредит и HVB

След концентрацията пазарният дял на банковите групи у нас ще достигне 24,77 на сто

13:38 | 07.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концентрацията между УниКредит и HVB

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на самостоятелен контрол от страна на “УниКредито Италиано С.п.А.” върху “Байерише Хипо-унд Ферайнсбанк А.Г.” (HVB), съобщиха от комисията.

Според КЗК концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар. Комисията допусна предварително изпълнение на решението.

Контролираните от УниКредит дружества, регистрирани в България, са “Булбанк” АД, “Уникредит Лизинг България” ЕАД и “Уникредит Лизинг Ауто България” ЕООД.

За HVB това са дружествата “Ейч Ви Би Банк Биохим” АД, ”Ейч Ви Би Лизинг” ООД, “Ейч Ви Би Ауто Лизинг” ЕООД, “ЦА ИБ Булинвест” ЕООД, “Хипофеайрнс имобилен” ЕООД и “БА Кредитанщалт булус” ЕООД. Към момента на уведомяване на КЗК за планираната концентрация HVB упражнява контрол и върху “Банка Хеброс” АД, “Хеброс-Лизинг” ЕАД, “Хеброс Ауто” ЕООД и “Оптима Файнаншъл Сървисиз” ЕООД.

КЗК е извършила оценка на пазара на банкови и финансови услуги и в резултат на направения анализ е приела, че макар в резултат на концентрацията да се очаква значително подобряване на пазарното положение на концентриращите се предприятия, тя няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, тъй като пазарният им дял ще възлезе на 24,77%.

Концентрацията като цяло ще доведе до повишена стабилност на българския банков пазар, а освен това в резултат на нея може да се създаде възможност за финансиране на мащабни проекти, което, от своя страна, би имало благоприятен ефект и в реалния сектор в страната“, се казва в становището на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още