IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата

08:14 | 07.11.05 г.
Преглед на печата

Бензин за 500 млн. продаден тайно

"Петрол" ще свали цените, но иска държавата да спре контрабандата

в. Стандарт

Половин милиард лева се въртят на черния пазар с горива. 40% от търговията у нас с бензин и дизел се извършва нелегално. Това каза в интервю за "Стандарт" Митко Събев, председател на Надзорния съвет на "Петрол". Експертите на компанията са изчислили, че хазната губи над 200 млн. лева годишно от укрити акцизи и ДДС.

Още толкова е себестойността на нелегално продаваното гориво. Държавата трябва да създаде ред на пазара и да се справи с нелегалните търговци, призова Събев. Всички големи дистрибутори настояват да се изгради постоянна електронна връзка между бензиностанциите и данъчните. Така всяка продажба ще се отчита в реално време и няма да се крият данъци.

Шефът на преброителите уволнен

в. Сега

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Александър Витанов е бил отстранен от длъжност, тъй като е давал данни за изборните резултати на журналисти в деня на изборите, съобщи шефът на ОИК-София Павлина Тодорова. Тя припомни, че резултати могат да обявяват само ОИК и ЦИКМИ.

Глобите за подобно нарушение са твърде ниски - от 20 до 200 лв. за физическо лице и от 100 до 1000 лв. за длъжностно, каза Тодорова. Според нея тези нарушения говорят за ниско ниво на зрялост и не би трябвало да се допускат заради създаването на сензации.

КАТ иска двойни глоби и повече власт на пътя

Предложението е 140 лв. наказание за превишена скорост, както и контрол върху обществения транспорт

в. Сега

Проблемите на автомобилното движение могат да се решат само ако глобите за превишена скорост и употреба на алкохол се увеличат значително и ако КАТ поеме функциите на Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/. Такава е концепцията на шефа на пътна полиция полк. Алекси Стратиев.

Санкцията за превишена скорост с 50 км/ч да стане 140 лв. вместо сегашните 70 лв. е предложената поправка в Закона за движение по пътищата.Законопроектът ще бъде окончателно готов през декември.

Разследвали новия данъчен директор за престъпление по служба

в. Новинар

Новият главен данъчен директор Пламен Грозданов е бил арестуван и следствен през 1997 г., когато е бил инспектор в данъчната служба в "Овча купел", показа проверка на "Новинар".

Срещу него е било заведено следствено дело за престъпление по служба заради съмнения за фиктивен износ на компютърни части за над 800 млн. лв. и кражба на начисления по него 181 млн. лв. ДДС.

Грозданов е трябвало да направи ревизия на искането за изплащане на ДДС и да прецени дали данъкът трябва да бъде върнат. Той обаче не изчакал проверката на митничарите дали действително е осъществен износ на частите и наредил сумата да бъде платена.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още