IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

09:11 | 05.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Банките обявяват цената на кредита
в. Стандарт
 
Банките ще обявяват годишните разходи по потребителските заеми. Това ще става по единна формула, която ще бъде достъпна за всички клиенти. В годишните разходи за обслужване на кредита ще влизат освен лихвите и всички такси. Вчера 23 трезора подписаха споразумение, с което се ангажират да обявяват тези данни пред потребителите преди сключване на договор. Условията ще бъдат включени и в рекламите, които трезорите пускат за своите продукти. Споразумението влиза в сила на 7 декември и ще важи, докато бъде приет закон за потребителския кредит. Той е на етап проект и предстои да бъде приет догодина.
 
Със споразумението се въвежда годишен процент на разходите по кредита, какъвто има в европейските страни. Той включва освен лихвите по заема също и плащания на такси, комисиони и други, които банките начисляват. Отчита се и времето на плащане на тези такси през периода на заема. Така всички продукти, които предлагат банките, стават съпоставими и клиентите ще могат по-лесно да се ориентират при избора си, коментираха банкерите. Споразумението обхваща само потребителските заеми. Не се включват тези за покупка или ремонт на имот, както и заеми с главница над 40 хил. лв. и под 400 лв. Не се включва и договорът за овърдрафт.
  
Овчаров: Песимизмът на бизнеса е временен
в. Сега
 
Наблюдаваните през последните няколко месеца песимизъм в бизнеса и влошена стопанска конюнктура са временно явление и се дължат основно на смяната на правителствата. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след първото заседание за този кабинет на Съвета за икономически растеж. Според Овчаров бюджет 2006, наречен бюджет на бизнеса, ще заличи песимизма. Има страх в малкия и средния бизнес по отношение на перспективите при влизане в ЕС, добави председателят на Българската международна стопанска асоциация (БИБА) Саша Безуханова.
 
Бизнесът е доволен, че Министерството на финансите се е съобразило с много от предложенията на предприемачите за данъчната политика за 2006 г. Безуханова посочи конкретно намаляването на осигурителните ставки и създаването на сребърен фонд.
 
Еколози: Русия ще предложи опасни реактори за АЕЦ "Белене"
в. Новинар
 
Русия се готви да предложи опасен проект на реактори за АЕЦ "Белене", алармираха руски еколози, съобщи руската агенция "Регнум". Същият тип реактори са били предложени за пети и шести блок на АЕЦ "Балакова" в Саратовска област, Русия. Върху руска независима комисия бил упражнен натиск да не дава отрицателно становище за тях, тъй като те щели да бъдат предложени и за българската АЕЦ "Белене". Според еколози и ядрени експерти обаче този тип реактори са опасни и не отговарят на нормативните изисквания.
 
Руската ЗАО "Атоменергоекспорт", както и консорциумът "Шкода Алианс" бяха допуснати до участие в конкурса за главен изпълнител, проектант и доставчик на оборудване за АЕЦ "Белене" с решение на Съвета на директорите на Националната електропреносна компания (НЕК) от 19 юли. До 12 часа на 15 декември кандидатите трябва да подадат първоначална оферта, след което започва договарянето с тях.
 
Затяга се контролът върху автобусните превозвачи
в. Сега
 
От Нова година всички автобусни превозвачи за страната и чужбина задължително трябва да въведат единни образци на билетите. Това гласи съвместна заповед на транспортното и финансовото министерство.
"Ако превозвачът не продава от този вид билети, това е сигурен знак за пътника, че фирмата е нелегална", обясни шефът на автомобилната администрация в транспортното министерство Володя Киров.
 
Билетите са три вида: сини - за превози в страната, бели - за градски превози, и розови - за международни. Върху тези за междуградски превози задължително трябва да са изписани името на фирмата с адреса и телефона й, датата и часът на пътуване, мястото и цената. По желание може да се добавят също името и фамилията на пътника.
 
Международните билети са със същата форма и имат същите реквизити, но на тях задължително трябва да фигурира името на пътника. Билетите са от специална химизирана хартия и се издават в два екземпляра, които задължително носят еднакъв сериен номер, знака на финансовото министерство - МФ, и холограмна лента. Вторият екземпляр е за самия превозвач, той е бял и на него пише "Невалиден за пътуване". Върху гърба на билета са упоменати членовете от Закона за автомобилни превози, които уреждат договорните отношения между пътника и автобусния превозвач. Градските билети са само в един екземпляр.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още