IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дънди Прешъс: Протестите в Крумовград са с политически цели

По повод подписка на жителите на Крумовград срещу разработаването на находището от компанията заявиха, че се съмняват в законността на самата подписка

12:24 | 04.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Дънди Прешъс: Протестите в Крумовград са с политически цели

Протестът на гръцките граждани на 23 октомври в Крумовград срещу инвестиционното предложение за добив на злато в България цели оказване на влияние върху гръцкото правителство с цел то да преосмисли своята позиция за предложението за добив и преработка на златосъдържащи руди край Крумовград. Това се посочва в изявление на "Болкан Минерал енд Майнинг" (БММ) ЕАД, дъщерно дружество на канадската компания "Дънди Прешъс Металс" Инк.

Според дружеството организаторите от гръцка страна усещат промяната в политиката на своята държава към подкрепа на чуждестранните инвеститори в сферата на природните ресурси, включително в добивно- преработвателната промишленост.

За протестите, организирани от екологични сдружения, канадската компания отбелязва, че някои неправителствени сдружения подкрепят инвестиционното предложение изцяло, други са с балансирано отношение. Но има няколко неправителствени организации, които се противопоставят на инвестиционното

предложение стихийно, независимо от обстоятелствата и аргументите. Това са екологичното сдружение "За земята", "Зелени Балкани", "Информационен и учебен център по екология", както и "Живот за Крумовград", се посочва в изявлението.

В България те се противопоставят на всички предложения за изграждане на площадки за третиране на битови отпадъци, на основни пътища, на съоръжения и инфраструктура за ски-туризъм, за изграждане и усъвършенстване на водноелектрически централи и др. Тези радикални групи атакуват развитието на различни проекти организирано и координирано. Тяхната цел не е да изискват даден инвеститор да спазва и да се съобразява със законовите норми, смятат от компанията.

Инвестиционното предложение на БММ е съобразено изцяло със законите на България и Европейския съюз, а в някои от частите си е изградено върху самоналожени норми, по-строги, отколкото е изискването по закон, смятат от дружеството.

Компанията е гарантирала, че инженерният проект за разработване на находище "Хан Крум" ще бъде развит в съответствие с всички изисквания и норми по българското и европейското законодателства, включително и на разпоредбите на проектодирективата на ЕС за управление на отпадъците от добивната промишленост, която все още няма статут на закон.

Компанията е гарантирала още, че проектът ще включва цикъл на разграждане на цианидите, като това ще намали концентрацията на разтворимите в слаби киселини цианиди в отпадъка до 1 милиграм на литър, което е 10 пъти под нормите, възприети в документите на ЕС за нови проекти.

По повод подписка на жителите на Крумовград срещу разработаването на находището от компанията заявиха, че се съмняват в законността на самата подписка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още