IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

07:45 | 04.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
България осъдена да плати на фараона Иво Недялков
в. Сега
 
Шефът на фалиралата през 1994 г. "Ийст уест интернешънъл" Иво Недялков осъди България в Страсбург. Държавата ще трябва да му плати 3000 евро (6000 лева) за морални щети, защото го е държала година и осем месеца зад решетките, без да успее да го осъди. Той ще получи и 2500 евро (5000 лева) компенсация за финансови разноски. 5253-ма вложители, които загубиха спестяванията си във фирмата, примамила ги с обещания за големи лихви, не бяха страна по делото в Европейския съд за правата на човека.
 
Съдът в Страсбург не бе единодушен по делото на Иво Недялков. Той прие решението с 5 срещу 2 гласа. Против гласуваха представителят на България в съда Снежана Ботушарова и нейният руски колега Анатолий Ковлер. Според тях Недялков основателно е бил държан в предварителния арест въпреки шестте си молби да бъде променена мярката му за неотклонение, защото преди това е правил опит да се укрие от правосъдието. Той бе арестуван от френската полиция в курорта Кан през 1996 г. по искане на България до Интерпол и е екстрадиран през 1997 г. Двамата съдии смятат, че голямата продължителност на делото е била оправдана от сложния и обемист материал - 214 тома.
 
ОДС: “Булгартабак” пред фалит заради акцизите
в. Стандарт

Увеличението на акцизите на цигарите ще доведе до фалит "Булгартабак". Това заяви депутатът от ОДС Мартин Димитров по време на кръгла маса "Бюджет 2006. Има ли алтернатива?". Скокът на налозите ще предизвика и засилване на контрабандата на цигари, коментира той. От догодина цигарите ще поскъпнат с почти 50%, защото Народното събрание прие ускорено увеличение на акцизите. Цигарите вече ще се облагат с 15 лв. на 1000 къса плюс 48% от цената.
 
Хората на Костов критикуваха бюджета и за това, че той не дава възможност на хората да станат по-богати догодина. Изчисленията на ОДС показват, че през 2006 г. се очаква излишък от около 1 милиард лева. България обаче остава най-бедната страна от всички, които се присъединяват към Евросъюза, каза Димитров.
 
ОДС предлага намаляване на корпоративния данък на 10% и нулев данък върху дивидентите, а личните данъци да бъдат в три ставки - 0, 8 и 19%.
 
Правителството харчи 580 лева в секунда, изчисли Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Едва една трета от възрастното население плаща данъци в България, а другите две трети ги ползват, допълни той.
 
Правителството вика международен одитор за магистрала "Тракия"
в. Новинар
 
Международен одитор ще оценява дали концесията на магистрала "Тракия" е във вреда на държавата по икономически показатели. Това реши вчера правителството. Одиторът ще бъде избран чрез търг. Консултантът ще даде оценката си за това дали концесията е икономически изгодна и дали при нея има нарушения на икономическите и финансовите практики. През януари съдът ще гледа делото, заведено от прокуратурата срещу отдаването на магистралата на концесия на консорциума с португалско участие без търг или конкурс.
 
Депутатът от ДСБ Иван Иванов вчера заяви, че държавата ще бъде ощетена от сделката. Според изчисленията за 35 години държавата ще трябва да плати на концесионера 5,3 млрд. лв. неустойки заради по-слаб трафик от предвиденото. В същото време от концесията в бюджета ще постъпят по-малко пари - около 5 млрд. лв.

Удрят шофьорите с такса “център”
в. Стандарт

Да плащаме такса, ако ходим с кола до центъра. Това предлага държавната Агенция за енергийна ефективност. Идеята е около идеалния център на всеки голям град да се поставят КПП. Те ще събират такса за преминаване. Средната й цена ще бъде поне 5 лв. Според експертите това ще намали потреблението на горива. Освен това мярката ще реши и проблема с хаотичното паркиране по тротоарите.
 
Време е българинът да се научи да пести, коментира шефът на агенцията Таско Ерменков. Транспортът гълта 66% от течните горива у нас . Всяка година тяхното потребление нараства поне с 4-5%. Експертите от АЕЕ искат да накарат хората да ползват повече рейсовете на "Градски транспорт". Ще се изготви специална система за намаляване на задръстванията.
 
Финансовият контрол се дели на одит и инспекция
в. Сега
 
Дейностите, които досега се извършваха от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, се разделят. Вътрешните одити на всички ведомства, които получават пари от бюджета или от ЕС, ще се извършват от одитори, а новосъздадената агенция "Държавна финансова инспекция" ще се занимава с последващи проверки и налагане на санкции. Това става с гласуваните от кабинета вчера три законопроекта - за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за вътрешния одит в публичния сектор и за държавната финансова инспекция.
 
Новите разпоредби прекратяват досегашната практика да се правят планови ревизии, каза Гинка Драганинска, шеф на дирекцията за вътрешен финансов контрол във финансовото министерство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още