IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на “Актавис” до придобие “Хигия” - Плевен

Групата “Актавис” има пазарен дял на пазара на производство на лекарства в размер на 12,53% за 2004 г.

18:10 | 03.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши на “Актавис” до придобие “Хигия” - Плевен

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез закупуване от страна на “Актавис” Б.В., Нидерландия на 100% от акциите на “Хигия” АД - Плевен и допусна предварително изпълнение на решението, съобщиха от комисията.

В началото на септември стана ясно, че фармацевтичната компания “Актавис” е постигнала договореност да придобие един от най-големите български дистрибутори на лекарства „Хигия“.

„В резултат на планираната сделка, “Хигия” АД ще стане част от групата “Актавис” и ще е налице вертикална концентрация между производител и дистрибутор на едро на лекарства. В този смисъл концентрацията не води автоматично до увеличаване на пазарните дялове на участниците на всеки един от двата засегнати пазара, доколкото те не могат да бъдат събирани,“ се казва в мотивите на решението.

След направеното проучване КЗК е установила, че групата “Актавис” има пазарен дял на пазара на производство на лекарства в размер на 12,53% за 2004 г., който е далеч от установения праг от 35%, групата няма господстваща позиция на пазара и не е налице тенденция в тази насока.

По отношение на пазара на търговия на едро с лекарства пазарният дял на “Хигия” АД е под 35% и е налице зависимост от страна на дистрибутора от неговите клиенти, конкуренти, както и от останалите производители, не е налице господстващо положение за това предприятие на пазара, нито такова ще се създаде след извършване на планираната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още