IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa International предлага проекти за държавната администрация

При използване на тези продукти се получава по-системно отчитане на разходите, оптимизира се информацията за плащанията и има по-висока ефективност

14:38 | 03.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Каталин Крецу; снимка: Investor.bg
Каталин Крецу; снимка: Investor.bg

Правителствата и държавните агенции могат да се възползват от продуктите, които Visa International предлага на гражданите, като тези продукти може да улеснят дейността на институциите, каза Каталин Крецу, регионален директор на Visa International за Румъния и България, Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Азия. “Държавата може да направи програми за доставки, плащания на социални и медицински помощи, митнически плащания, като всички тези плащания се осъществяват с карти”, каза Крецу.

Според него представители на Visa вече са водили начални разговори с представители на държавната администрация. “Тези срещи бяха обещаващи и имаме уговорката те да продължат, като след това ще бъдат представени конкретните проекти”, допълни Крецу.

Каталин Крецу представи в четвъртък два от продуктите, които може да бъдат предложени на държавната администрация, както и успешните проекти на компанията. Единият продукт е за управление на държавните разходи при пътувания на държавни служители и плащанията при тези пътувания, а вторият е за плащания при покупки и доставки на консумативи, оборудване и други нужди на администрацията. “При използване на тези продукти се получава по-системно отчитане на разходите, оптимизира се информацията за плащанията и има по-висока ефективност”, каза Крецу.

През 1997 г. във Великобритания е стартиран проект за поръчки на нужни за администрацията стоки, при който се използват карти. Проектът е спечелен от консорциум от банки, които работят с Visa. “Този проект е толкова успешен, че през 2003 г. е удължен с пет години и е разширен обхватът му. Той вече се прилага в местното самоуправление, здравеопазването, образованието и др.”, допълни Крецу. Подобен проект има в САЩ от средата на 80-те години.

Според Крецу и в двете страни вече навлизат смарт (чип) картите, които изместват тези с магнитна лента. Той допълни, че при подобен проект в България може да се прескочат нещата, които вече са тествани в другите страни, и да се започне направо със смарт карти.

Крецу представи проекти, осъществени в Москва и Казахстан с участието на Visa.

В България картите на Visa се предлагат от 21 банки, като до 30 юни в нашата страна са издадени 457 350 карти с логото на Visa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още