IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Очакват ни тежки години в областта на енергетиката

10:59 | 02.11.05 г.
Р. Овчаров: Очакват ни тежки години в областта на енергетиката

В областта на енергетиката ще имаме две тежки години пред себе си - 2007 и 2008 г. България на практика ще е изправена пред възможността от нетен износител да се превърне в нетен вносител на електроенергия. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на панела „Енергийно ефективна икономика“ по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Той каза още, че се наблюдава стабилна тенденция на покачване на потреблението, не само в страната, но и в целия регион. Проблем за България обаче е, че всички енергийни проекти у нас се движат с голямо закъснение.

Разбира се, българската енергетика има достатъчен ресурс да покрие тези наслагвания на реконструкции и модернизации, но въпреки това ще трябва да отчитаме този негативен ефект“, коментира министърът.

Очертава се нуждата от търсене на нов подход, търсене на нови възможности, не само за България, но за целия югоизточен регион. Тези нови възможности са именно в сферата на енергийната ефективност и в сферата на възобновяемите енергийни източници.

Овчаров заяви, че правителството подготвя мерки за стимулиране на енергийната ефективност и възбновяемите източници, чиято годишна ефективност може да се изрази в икономии в рамките 1,4 млрд. - 1,2 млрд. лв. годишно.

Още от Икономическия форум за Югоизточна Европа:

Договорени са 15 млн. лв. за електронно правителство в бюджет 2006

Расте интересът към партньорства с малки фирми от Югоизточна Европа

Работната ръка на много разумни цени е предимството на България

Трайно се забавя поскъпването на жилищата във всички областни градове

България държи 5% от световния пазар на клинични проучвания

Два пъти по-малък дял от БВП се отделя за здравеопазване у нас спрямо ЕС

Реализираме инфраструктурни проекти за близо 1 млрд. евро до 2010 г.

Над 190 чужди компании участват на тазгодишния Икономически форум

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още