IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 15 хил. лв. за имитация на рибни консерви

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Славянка” АД, Бургас

13:59 | 31.10.05 г.
Глоба от 15 хил. лв. за имитация на рибни консерви
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 15 хил. лева на “Ловмийт” ЕООД, Генерал Тошево за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и постанови неговото прекратяване.

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Славянка” АД, Бургас. Дружеството е с предмет на дейност производство на стерилизирани рибни консерви от черноморска, сладководна и океанска риба.

От 2001 г. в Държавния регистър на марките на името на “Славянка” АД, Бургас са вписани пет марки, една от които е с наименование “Скумрия в доматен сос Славянка”.

В хода на проучването КЗК установи, че е налице цветова и композиционна идентичност в цялостния изглед на опаковката на рибните консерви, произвеждани от “Славянка” АД и тези от конкурентното дружество - “Ловмийт” ЕООД. При сравнение на етикетите на рибните консерви се установява, че етикетът на “Скумрия в доматен сос”, производство на “Ловмийт” ЕООД, Генерал Тошево, е еднакъв по форма и диаметър и визуално почти идентичен с този, използван за означаване на конкурентния продукт на молителя.

По-конкретно, налице е цветова и композиционна идентичност, както и изключително висока степен на сходство между образните и словните елементи. Налице са и множество прилики между текста, изписан в етикета на молителя, и същия текст, отбелязан в етикета на ответника “Ловмийт” ЕООД, които могат да доведат до заблуда на потребителите относно производителя на стоката.

Според КЗК ответното дружество неправомерно се е възползвало от известността на художественото оформление на етикета на консервата “Скумрия в доматен сос”, производство на “Славянка” АД, пресъздавайки почти идентичен етикет, който може да заблуди потребителите относно производителя на стоката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още