IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК, Некском и Орбител спечелиха лицензиите от клас Б срещу 6,172 млн. лв.

Наддаването на трите лицензии започна миналия вторник с начална цена 672 000 лв.

13:09 | 31.10.05 г.
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

След рекорден по продължителност търг БТК АД, Некском ЕАД и Орбител АД спечелиха трите лицензии от клас Б срещу 6,172 млн. лв., стана ясно на извънредна пресконференция на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Наддаването за трите лицензии започна миналия вторник с начална цена 672 000 лв., стъпка за наддаване - 50 000 лв. и шестима участници.

От КРС уточниха, че достигнатата цена е по-висока от тази, платена за аналогични лицензии в страни като Норвегия и Австрия. Сумата по приключилия преди минути търг е по-висока и от тази, платена от Транс телеком ООД и Кабелнет ЕООД за лицензиите от клас А – 5,044 млн. лв.

Председателят на Комисията регулиране на съобщенията (КРС) Георги Александров уточни, че цените, постигнати по време на търга, могат да окажат влияние на темпа на развитие на услугите.

Цената/Mhz/население, изчислена в евроцентове за Австрия е 0,0415, докато за Норвегия достигна 0,8429 евро. Търговете в тези две европейски държави бяха проведени в края на миналата година. За сравнение Цената/Mhz/население за Клас А е 0,7895 евро, докато за Клас Б е 1,9264 евро. Съотношението на цената на мегахерц на глава от населението за България на Клас Б към Клас А пък е 2,44.

Трите лицензии от клас Б, за които се наддаваше инфарктно в продължение на близо седмица, предоставят ресурс от 2х10,5 мегахерца в честотния диапазон 3,5 гигахерца за 10 години. Мрежите от вида "точка към много точки" са широколентови мрежи, базирани на съвременната технология WiMAX. Те се използват за услуги като високоскоростен Интернет, пренос на глас и данни, мултимедийни приложения и цифрова телевизия.

И трите спечелили компании - БТК АД, Некском ЕАД и Орбител, изказаха благодарности към КРС за добре организирания и проведен търг. Компаниите заявиха, че постигнатата цена е сравнително висока, но технологията не е развита добре никъде по света и предполага предлагането на нови услуги на клиентите им.

Павел Велчев от Българска телекомуникационна компания също заяви, „че това е технология на бъдещето, която не е развита добре никъде по света. Платените цени в Европа са в пъти по-ниски от тукашните.“

Цветелина Александрова от Орбител каза, че от компанията вече са декларирали развитието си като ново поколение телеком, а лицензът ще им позволи да навлязат в малките и средните фирми.

Представителят на Некском Милко Георгиев пък бе на мнение, че „постигнатите цени не отговарят на пазарните реалности в страната, но въпреки това се надява в най-скоро време компанията да предостави на клиентите си качествени услуги.“

Според сега действащия закон се забранява прехвърлянето на лицензии в срок до две години, уточни Георги Александров. Ако някой от спечелилите се откаже да внесе сумата от 6,172 млн. лв., то КРС ще покани следващия в списъка да получи лиценза на същата цена.

При старта на търга участници в надпреварата, освен спечелилите днес, бяха още "Мобилтел" АД, "Кериър БГ" и "Гити България" ООД. Последните две фирми се отказаха през съответно втория и третия тръжен ден.

М -тел се отказа от наддаването днес и така победители в търга станаха другите трима участници. М-Тел прецени, че достигнатата цена в наддаването за Point-to-Multipoint надмина реалната стойност на лиценза. Ето защо компанията реши да спре наддаването и да потърси по-добри и по-ефективни в ценово отношение решения, обясниха от телекома.

От трите компании, спечелили лицензиите днес, публична е единствено БТК, чиито акции скочиха в края на търговската сесия с 5,6% до 10,56 лв. при изтъргувани над 421 хил. броя. Книжата на компанията се търгуваха днес в диапазона 9,98 лв. и 10,90 лв. за брой.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още