IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:19 | 31.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
800 млн. лв. повече за ЕС в бюджет 2006
в. Сега

Средствата в бюджет 2006, свързани с подготовката на България за европейско членство, са увеличени с около 1.5 - 1.7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с тазгодишните, съобщи пред в. "Сега" финансовият министър Пламен Орешарски. Като абсолютна сума увеличението е около 800 млн.лв., на фона на заложения БВП за догодина от 45,1 млрд.лв.

Днес проектобюджетът ще бъде гласуван окончателно от правителството и ще се внесе в парламента.

Отпада вариантът бюджетните заплати да се повишат с едноцифрена стойност, но от началото на годината. Те ще се увеличат с 6% от 1 юли 2006 г. Пенсиите ще нараснат с 5% още от януари догодина.

Искат право на вето върху енергийните цени
в. Новинар

Да се създаде обществен съвет с представители на бизнеса, синдикатите и потребителите, който да може да налага вето върху определяните от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) енергийни цени. Това поиска Икономическият и социален съвет (ИСС) в декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание вчера. Съветът поиска още да се създаде законова възможност членовете и председателят на ДКЕВР да се сменят преди изтичане на мандата им.

Нужни са незабавни мерки за компенсация на ценовия шок от поскъпването на енергията, горивата, цигарите и алкохола и от вдигането на данъците върху имотите, заяви председателят на ИСС Лалко Дуневски.

Данъчни обявяват семейните имоти
в. Стандарт

Всеки данъчен ще обявява какви къщи и коли притежава и колко пари държи в банката. Това ще става с декларация, която се подава задължително при постъпване на работа и всяка година до 31 май. Във формулярите ще се записват не само семейните имоти, но и онези, които се водят на името на непълнолетните деца.

Изисквания за обявяване на имотите сега има към митничарите. Шефовете на ведомства пък декларират собствеността си в Сметната палата заедно с министрите и депутатите.

Автомобилите на министерството на земеделието скачат на 3011
в. Сега

След като преди около две седмици стана ясно, че Министерството на земеделието и горите има най-големия автомобилен парк в цялата администрация - 3000 коли, подчинените на Нихат Кабил сметнаха, че тези коли са им малко и поръчаха още.Аграрното ведомство обяви обществена поръчка за доставка на 6 нови високопроходими автомобила, оборудвани с газови уредби, и 5 нови леки коли.

Интересно е, че гаранцията за участие за по-скъпите и повечето на брой возила - джиповете, е над 3 пъти по-малка от тази за петте леки коли. Гаранцията за леките коли е 2000 лв., а за високопроходимите - 600 лв. Критериите за оценка на офертите са цена - с 40% тежест при оценяването, технически характеристики на автомобилите - 30%, срок на гаранционно обслужване - 20%, и преференции по време на гаранционното обслужване - 10%.

Министерството на земеделието е най-голямото ведомство в цялата администрация и е нормално да има най-много автомобили, обясниха оттам. Към ведомството има 18 агенции и служби, 28 областни дирекции, 18 регионални центрове за управление на горите и над 250 общински звена - общо малко над 300 служби. Това прави обаче средно по 10 автомобила на служба.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още