IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Финансова група ДЗИ

За подгласници са обявени книжата на Слънчев бряг, Доверие Обединен Холдинг и акциите на дружествата със специална инвестиционна цел

10:57 | 29.10.05 г.
Акция на седмицата – Финансова група ДЗИ

Акциите на публичните дружества от групата ДЗИ спечелиха приза за акция на седмицата в организираната за втора поредна седмица рубрика на Investor.bg. За подгласници в седмицата от 22 до 30 октомври бяха обявени книжата на Слънчев бряг, Доверие Обединен Холдинг и акциите на дружествата със специална инвестиционна цел.

Новината за убийството на топбанкера Емил Кюлев покоси не само финансовия свят, но и България. Брокери и инвеститори застанаха пред телевизионните приемници и радиа. Четяха се статии, пускаха се слухове. Новината се отрази негативно на компаниите, тъй като банкерът бе основен акционер в групата на ДЗИ – ДЗИ АД и ТБ ДЗИ АД, както и в Ривиера АД.

Само в разстояние на няколко минути в сряда инвеститорите успяха да разпродадат акциите на банката до ниво от 3,07 лв., а тези на застрахователното дружество до 68,10 лв. За седмицата загубата на двете дружества е в размер на 12,60 и 11,48 на сто. Книжата на Ривиера приключиха черната сряда и седмицата с повишения.

Според изпълнителния директор на БФБ – София Георги Драйчев спирането на търговията с горепосочените дружества за срок от пет дни (до понеделник) е “напълно достатъчен за инвеститорите да си изяснят позициите и новините около компаниите и да вземат адекватни решения без да има паника и излизане от пазара.”

Финансовото състояние на трите компании изглежда много добро, поне според известните ми досега данни, и не виждам причина за притеснение. В резултат на консервативното им управление, двете финансови компании не би трябвало да понесат никакви икономически сътресения. Курортът “Ривиера” също едва ли ще понесе загуби от случилото се, така че в общи линии не очаквам вълната от разпродажби на акции да продължи дълго, ако изобщо има такива в понеделник”, коментира за Investor.bg Гено Тонев от ИП Юг Маркет АД.

Само в разстояние на два дни книжата на Слънчев бряг загубиха 21,87% от стойността си, след като част от акционерите му гласуваха против продажбата на всички дълготрайни материални активи, съставляващи електроразпределителна мрежа, собственост на дружеството.

През изминалите седмици Съветът на директорите на дружеството дори “сложи тигана на печката” и реши да започне инвестициите в курорта на 42,15 млн. лв. - цената на ДМА. Мажоритарният собственик в лицето на държавата не взе участие, тъй като е заинтересована страна. За седмицата акциите на Слънчев бряг загубиха 19,48% от стойността си до 18,15 лв.

През миналата седмица едно от най-големите холдингови дружества на БФБ-София – Доверие Обединен Холдинг, бе обявено за акция на седмицата. През настоящата седмица инвеститорите продължиха с недоверието си към холдинга, като той загуби нови 17,77 на сто от стойността на книжата си до 3,98 лв.

Новината за повишения кредитен рейтинг от страна на Standard & Poors оказа позитивно влияние върху акциите на холдинговите дружества по време на петъчната сесия. Това не отмина и акциите на Доверие, поскъпнали с 5,01 на сто.

След като през изминалата седмица SOFIX загуби 3,11% до 819,13 пункта, а BG40 се понижи с 1,97% до 135,65 пункта, инвеститорите насочиха вниманието си към дружествата със специална инвестиционна цел. Част от тях бяха търгувани при големи обеми, а поскъпвания се забелязаха при Адванс Терафонсд, Елана Фонд за Земеделска Земя, Актив Пропъртис и др.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Слънчев бряг АД(SLB)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още