IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:02 | 28.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата
Държавата фиксира цените на цигарите
в. Стандарт

Министрите ще определят фиксирани цени на цигарите от 2006 г. Това реши бюджетната комисия, като прие на второ четене новия закон за акцизите и данъчните складове. Промяната се прави, за да се защити пазарът на "Булгартабак", обясниха депутати. Сега вносители и производители могат сами да определят цените на папиросите. Така някои вносни марки догодина биха се продавали на цени под българските.
 
От 1 януари акцизът на цигарите се увеличава на 15 лв. за 1000 къса плюс 48% от продажната цена, решиха депутатите. Така кутия "Виктори" ще струва поне 2,40 лева. С промяната МС може да фиксира цените на вносните цигари поне с левче отгоре.

Столичната община гони БТК от шахтите и каналите
в. Новинар
 
Българската телекомуникационна компания да освободи до един месец шахтите и каналите, в които е сложила кабелите си, поиска вчера Столичната община. Нотариалната покана с искането е от Столичния общински съвет (СОС) и изпълняващия длъжността кмет на София Велизар Стоилов.

Преди месец председателят на СОС Владимир Кисьов поиска телекомът да плаща наем за ползване на общинските съоръжения и за отдаването им на други оператори. Споразумение за плащането на наем обаче не беше постигнато. Общинарите настояват също приходите, които БТК получава от даването под наем на общинските съоръжения на други телекомуникационни оператори, да бъдат внасяни в бюджета на столичната община.

Общината да докаже първо със съответните документи, че каналната инфраструктура е нейна собственост, коментираха от БТК. Ако общината докаже, че каналите са нейни, ще й плащаме наем. Цената му обаче ще бъде начислена в таксата за достъп до инфраструктурата за другите оператори, обясниха от телекома.

Билетите за влак поскъпват до 16%
в. Сега
 
БДЖ ще вдигне от Нова година цените на билетите с 8 до 16%, заяви вчера новият директор на компанията Олег Петков. Най-много ще поскъпнат билетите за късите разстояния, а най-малко - за дългите линии като София-Варна или София-Бургас. Сега билетите за бърз влак по двете линии са съответно 16 лв. и 13 лв.
 
До края на ноември БДЖ ще преразгледа и сегашната система от привилегии за пътуване. Ще останат само намаленията, които превозвачът прави по закон.
Новият директор поема компанията с 242 млн. лева задължения за деветте месеца на годината. Загубата на превозвача е 26.5 млн. лв., а за цялата 2004 г. беше около 25 млн. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 28.10.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още