IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 януари

08:09 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пенсионираме се по-късно и с повече стаж

В. Труд

Възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране се вдигат отново от тази година. За най-масовата трета категория труд вече ще са нужни навършени 64 години и 3 месеца за мъжете, за да могат да се пенсионират. За жените тя става – 61 години и 6 месеца. Спрямо 2019 година увеличението на възрастта при мъжете е с 1 месец, а за дамите – с 2.

Плащаме 300 лева глоба за изтекла винетка

В. Труд

В първия ден на Новата година изтичe валидността на 14 067 годишни електронни винетки за леки автомобили. Това съобщиха от специализираното звено към Агенция “Пътна инфраструктура” – “Национално тол управление”. Общо над един милион е-винетки изтичат в първите два месеца на 2020 г. При установено нарушение – липсваща е-винетка, специализираните мобилни екипи предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да довърши спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили остава 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение.

Магазини с 6 дни за регистрация по ДДС

В. Труд

В оставащите дни до 7 януари много барове, ресторанти, сладкарници и магазини за дрехи и обувки ще трябва да бъдат регистрирани по ДДС. Причината за това са промени в Закона за ДДС, които влязоха в сила на 1 януари.

Досега много заведения и магазини не плащаха ДДС като използваха проста схема – щом оборотът им доближи 50 хил. лв. дейността се прехвърля на друга фирма на същия собственик. А същевременно персоналът, касовите апарати, оборудването в ресторанта и стоката в магазина остават същите. С промените в закона обаче използването на тази схема вече не е възможно. При последователното извършване на еднородна дейност в един и същи търговски обект от две или повече фирми, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяка следваща фирма се включва оборотът, реализиран в обекта от предишната фирма, гласят новите текстове.

Отложено плащане на данъци при внос

В. Труд

При внос на стоки плащането на ДДС реално вече може да бъде отложено за срок до 12 месеца. Това става благодарение на новия режим складиране на стоки до поискване, който може да се прилага от 1 януари с направените промени в Закона за ДДС.

При този режим стоки може да се прехвърлят от една до друга страна на ЕС, без веднага да се дължи ДДС. За целта трябва да се изпълнени няколко условия. Основното е да има договор между фирмата, която изпраща стоката, и дружество от друга държава, което ще я получи, но на по-късен етап.

През ноември: МФ отчете близо 32 млрд. лева приходи от данъци

В. Монитор

Близо 32 млрд. лв. са данъчните постъпления, включващи и приходите от осигурителни вноски, показват статистиките на Министерство на финансите за ноември. Сумата представлява 92.6% от планираните за миналата година данъчни приходи.

Приходите от преки данъци са 5.635 млрд. лв. или 85.9 % от предвидените в разчетите за годината. Косвените данъци пък са донесли 15.701 млрд. лв. на страната (95.5% от планираните разчети за 2019 г.). Постъпленията от ДДС са 10.355 млрд. лв. (95,6% от планираните разчети за 2019 г.). Акцизите възлизат на 5.088 млрд. лв. (95,4 % от планираните разчети за 2019 г.). Постъпленията от мита са 213.3 млн. лв. (90.1 на сто от годишните разчети за 2019 г.). Постъпленията от други данъци като тези за имот са общо 1.091 млрд. лв. или 93.3% от разчетите за годината. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 9.559 млрд. лв., което представлява 92,1 % от разчетените за годината.

Бизнесът продължава да страда от липса на работници

В. Монитор

Една трета от промишлените предприятия у нас посочват недостига на работна ръка като основен проблем за дейността си. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към декември 2019 г.

Проучванията на института сочат още, че въпреки този фактор, показателят за доверието в промишлеността в нараснал с 0.9% спрямо ноември. През октомври промишленото производство пък се е увеличило с 1.7% спрямо същия период на 2018 г., а основен принос за това имат добивната промишленост (9.4% ръст) и преработващата промишленост (2.5%). При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ пък е налице спад от 6.8%. През октомври общият показател на доверие на потребителите се е покачил с 1.1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е 1 пункт, а при населението в селата - 1.6 пункта. Българите изпратихме 2019 г. с оптимизъм за икономиката на страната, а прогнозата на НСИ е, че в следващите 12 месеца мнението им леко ще се подобри. Оценката за развитието на българската икономика през последната година се е подобрила с 2 пункта, а очакванията за следващата година са се подобрили с 3.3 пункта.

На Нова година сме ползвали едва 6080 мегавата ток

В. 24 часа

6080 мегавата е пикът на ползването на ток на 31 януари. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор. Това е товарът в 18 ч на 31 януари, времето, в което се готви новогодишната трапеза.

В 1 ч на първи януари той е бил 4169 мегавата.

Заради топлото време ползването на електроенергия е ниско и далеч от най-големия товар - 7444 мегавата по новогодишните празници през 2012 г., когато дори бе спрян износът на ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още