IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 декември

09:20 | 20.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

София най-сетне въвежда "зелен билет" заради отровния въздух

В. Сега

Столичната община обяви, че на 20 декември въвежда „зелен билет“ за градския транспорт заради опасно високи нива на замърсяване на въздуха.  „Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столична община, припомнят от пресслужбата на кмета Йорданка Фандъкова. Мярката се въвежда във връзка с измерени превишения на средноденонощни стойности на фините прахови частици на две от автоматичните станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" над 200 мкг./куб.м.

НАП се чуди да облага ли бакшишите в заведенията

В. Сега

Собственици на заведения предлагат в касовия бон задължително черно на бяло да пише какъв е размерът на бакшиша. Така щели да се избегнат проблемите с НАП, когато при проверка се засече по-голяма наличност в касата, отколкото е  отчетеният оборот по касови бележки.  От приходната агенция обаче са против подобно решение. "Не подкрепяме тази идея. Включването на бакшиша в касовия бон означава да допуснем да се узаконят разликите в касовите наличности", коментира за в. "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Представители на НАП вече са провели среща с Българската асоциация на заведенията и са обяснили, че няма проблем парите от бакшишите да се държат на специално място, отделно от касата. "Това и сега е често разпространена в България практика, има заведения, където допълнителните пари не са само за сервитьора, а се разпределят между целия персонал", коментира Бъчваров. В близките месеци НАП ще излезе със становище за "данъчната природа" на бакшиша, т.е. дали той трябва да се облага или не", каза още говорителят на приходната агенция.

"Зелени Балкани" разкрива поредната скандална заменка

В. Сега

Представители на инициативата “Зелени закони” ще направят днес специална инсталация пред Министерството на земеделието, за да илюстрират коледните подаръци, които, според тях, държавата прави на известни лица и фирми чрез узаконяването на печално известните заменки, съобщи БНР. Наскоро агроминистерството пусна списък на сделките за замяна на горски имоти, по които над 100 фирми и граждани ще трябва да доплатят на държавата 80 млн. лева.  Случаят, който днес "Зелени закони" ще онагледи, е за терени край емблематичен черноморски плаж, предоставени срещу непривлекателни горски парчета във вътрешността на страната. Само от тази сделка щетата доближава 80-те милиона лева - колкото държавата иска като доплащане за всички заменки

Тол таксата вдига с над 10% цените на хляба и алкохола

В. Монитор

С 10 на сто ще скочат цените на алкохола и захарните изделия след старта на новото таксуване на база изминато разстояние от 1 март 2020 година.

Българинът ще плаща значително повече за хранителни стоки заради поскъпването на превоза, показва анализ нa Cвeтoвнaтa бaнĸa, ĸoятo e ĸoнcyлтиpaлa Aгeнция "Πътнa инфpacтpyĸтypa" пpи въвeждaнeтo нa тол cиcтeмaтa.

Haй-cepиoзeн щe e pъcтът пpи пpeвoзa нa бpaшнoтo, xлябa и дpyгитe видoвe тecтeни издeлия, ĸaĸтo и нa млeчнитe пpoдyĸти, бeзaлĸoxoлнитe нaпитĸи и минepaлнaтa вoдa, пoĸaзвa дoĸyмeнтът. Toй щe нapacнe c пoчти 11%.

Икономическата активност в България се подобрява

В. Монитор

ндикаторът на икономическата активност (ИИА) в страната се подобрява, показват данни от четвъртия брой на тримесечното издание на Министерството на финансите (МФ) „Индикатор на икономическата активност в България“.

Спрямо предходното тримесечие индикаторът бележи ръст след като бе с отрицателна стойност. Така сегашните нива са близки до тези от април-юни. Според данните най-голям принос за положителното развитие имат приходите от ДДС, заедно с нарасналите постъпления от сделки в страната и повишилото се потребление. Финансовият сектор и промишленото производство също спомогнаха, заедно с показателите за бизнес климата. Влошаване на позициите има единствено в индексите на международните цени на петрола и на неенергийните суровини.

До 20 000 лeвa може да достигне глобата за горене на отпадъци

В. 24 часа

Мръсен въздух и завишения в нивата на фини прахови частици през последните дни са част от ежедневието на всички жители и гости на София. Като част от мерките за справяне с проблема от Столичния инспекторат започнаха масови проверки на строителни обекти, автосервизи, както и на открити места, на които се изгарят нерегламентирано отпадъци. "Извършихме проверки с екипи на СДВР и еколозите на районите. Посетихме много частни имоти, за да установим на какво се отопляват гражданите, след получени сигнали", обясни пред БНТ Татяна Асенова, началник-сектор контрол на компонентите и факторите на околната среда в Столичен инспекторат.

208 камери наКАТ снимат на пътя по празниците

В. Труд

Tочно 208 камери на КАТ ще снимат автомобилите за превишена скорост по пътищата в дните около Коледа и Нова година. В страната ще дежурят над 3 000 полицейски екипа, а в курортите ще има засилени проверки за алкохол и дрога. Към 350 000 автомобила се очаква да излязат и се приберат в столицата по празниците. Голямото пътуване започва още утре – 20 декември, следобед, както и на следващия ден, тъй като повечето хора са си взели отпуск за работния ден в понеделник – 23 декември. Очакват се натоварвания по магистралите „Хемус”, „Тракия” и най-вече на „Струма”, както и опашки по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Турция. Пътните полицаи ще разчитат на 25 стационарни камери ветерани, които са на въоръжение още от края на 2008 г. , на 35 от модерните стационарно-преносими радари на триноги и на 148 мобилни устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Пълна лъжа за оскъпяване с 10%!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още