IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Докладът на ЕК е дори по-добър, отколкото се очакваше

Искам само да потвърдя, че напълно споделяме увереността на министър-председателя, че задачите, които са пред България, през следващите няколко месеца са осъществими

17:20 | 26.10.05 г.
Станишев: Докладът на ЕК е дори по-добър, отколкото се очакваше

По същество бих казал, че докладът на Европейската комисия (ЕК) е дори по-добър, отколкото се очакваше в резултат на усилията, които бяха положени от правителството и институциите в страната. В няколко сфери през последните месеци постигнахме значителен напредък. Оттук-нататък възприемаме доклада като стимул за сериозна работа“, каза министър-председателят на България Сергей Станишев след срещата си с ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас, на която официално бе връчен докладът на комисията.

Ден по-рано същите думи, но с обратен знак, изрекоха лидерът на ДСБ Иван Костов и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Аз съм убеден, че през следващите месеци, през следващата половин година – до редовния доклад на Европейската комисия, можем да покажем много сериозен напредък в сферите, които са посочени в доклада като най-рискови за страната и които предизвикват загриженост и на Европейския съюз. След членството на България в Европейския съюз тези проблеми, ако не бъдат преодолени, ще бъдат проблеми на самия Европейски съюз“, добави Станишев.

Според него докладът е достатъчно обективен и наред със забележките отчита значителния напредък през последните два месеца, постигнат с политическата воля на мнозинството в парламента и на правителството. „Всъщност основните зони, които са загриженост за Европейския съюз (главите, които са посочени в доклада), бяха идентифицирани още в писмото на еврокомисаря Оли Рен през май тази година“, каза още Станишев.

Искам само да потвърдя, че напълно споделяме увереността на министър-председателя, че задачите, които са пред България, през следващите няколко месеца са осъществими. Също искам да подчертая, че в доклада има много положителни оценки по много неща, които са постигнати, заяви Димитрис Куркулас.

Знаем, че това е тежък процес за България и за всяка страна-кандидат. Всеки път, когато трябва да се хвърлиш на влак, който вече е в ход и то при висока скорост, е трудно. Ние във висока степен ценим консенсуса в правителството и в парламента, и в обществото. По тази причина сме оптимисти, че България ще изпълни всички ангажименти, така че присъединяването да стане по план. България след 1 януари 2007 г. ще може да се възползва от всички предимства на присъединяването“, добави Куркулас.

От своя страна, ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд заяви относно доклада, че се е запознал набързо само с краткия му вариант и това, което е видял, му се е сторило „разумно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още