IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ: Мерките за ограничаване ръста на кредитите вече дават резултат

За първи път през последните пет години след прилагане на серия от последователни надзорни мерки бе отнета лицензията на търговска банка поради неплатежоспособност

17:06 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ: Мерките за ограничаване ръста на кредитите вече дават резултат

Икономическият растеж на България се ускорява до 6.2% през първата половина на 2005 г., показва шестмесечния отчет на БНБ представен от управителя на Централната банка в Народното събрание. Най-голям принос за растежа имат потребителските разходи на домакинствата и инвестициите в основен капитал. Експортната активност на промишлеността води до нарастване на износа с високи реални темпове. Производителността на труда в промишлеността продължава да се подобрява, съчетана с умерено нарастване на работната заплата, в резултат на което се запазва конкурентоспособността на произвежданите у нас стоки, се казва още в доклада.

Притокът на ресурси от 1,57 млрд. евро по финансовата сметка на платежния баланс надвишава дефицита по текущата сметка (1,37 млрд. евро) и формира излишък от 589.8 млн. евро по общия баланс за полугодието. Пазарната стойност на брутните международни валутни резерви в края на юни 2005 г. достигна 7.46 млрд. евро, което спрямо края на 2004 г. представлява нарастване с 605 млн. евро, или 8.8%. Доходът от валутните резерви на БНБ през първите шест месеца на 2005 г. е 122.02 млн. евро, а доходността на активите за периода е 1.78%.

Паричните агрегати нарастват с високи темпове, отразявайки засиленото вътрешно търсене на пари и кредити, стимулирано от благоприятната икономическа среда в страната, а увеличението на депозитите и конкуренцията между банките са условия за разширяване на кредитирането от страна на банковата система. Високите темпове на прираст на вземанията от неправителствения сектор бяха причина от началото на текущата година БНБ да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на кредитния риск.

Мерките за ограничаване растежа на кредита започнаха да дават очакваните резултати през второто тримесечие и темпът на годишен прираст на вземанията от неправителствения сектор се забави до 41.8% в края на юни в сравнение с 48.7% в края на 2004 г. Качеството на активите на търговските банки през първата половина на 2005 г. е добро. Показателят за възвръщаемост на средните активи (ROA) достигна 2.06%, а възвръщаемостта на капитала (ROE) е 21.74%. Капиталовата позиция на системата е с тенденция към подобряване нивото на показателя за общата капиталова адекватност в края на юни беше 16.66% при 16.58% в края на 2004 г.

За първи път през последните пет години след прилагане на серия от последователни надзорни мерки бе отнета лицензията на търговска банка (Международна банка за търговия и развитие) поради неплатежоспособност. Затварянето на тази банка не се отрази на банковата система поради изключително ниския й пазарен дял.

При управлението на ликвидността си търговските банки използват активно търговията на междубанковия паричен пазар, като през първата половина на 2005 г. общият обем на сделките нараства с 56.1% спрямо същия период на предходната година. Въвеждането на индекса ЛЕОНИА през декември 2004 г. послужи като основа за промяна на методиката, по която се изчислява размерът на основния лихвен процент. Съществен принос за по-ефективното управление на ликвидността на търговските банки има RINGS системата за брутен сетълмент в реално време, управлявана от БНБ. През първото полугодие през RINGS са извършени 347 908 плащания за 77 026 млн. лв. Спрямо първата половина на 2004 г. среднодневните стойности нарастват с 41.5% при броя на плащанията, а при сумата на плащанията с 30.4%. Данните показват тенденция към засилено използване на системата за преводи в реално време дори и за трансфери на по-малки суми.

През първата половина на 2005 г. приключи продажбата на 63.76% от акциите на БНБ в Еднолично акционерно дружество „Банкова организация за разплащания с използване на карти (БОРИКА)“ на 25 търговски банки.

С подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз управителят на БНБ получи статут на наблюдател в Генералния съвет на ЕЦБ, а представители на банката имат право да участват като наблюдатели в дванадесет комитета на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и работни групи към тях.

През март Народното събрание прие Закон за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, с което бяха изпълнени ангажиментите, поети в преговорния процес с ЕС, за хармонизиране на българското с европейското законодателство в областта на платежните и сетълмент системи, а през април УС на БНБ прие Наредба № 13 за прилагането на международен номер на банкова сметка (IBAN) и за банковите кодове.

През април УС на БНБ прие пътна карта, в която ясно са посочени основните ангажименти на БНБ и съответните й структурни звена до края на 2009 г., свързани с членството в ЕСЦБ, и са формулирани непосредствените задачи и дейности, които трябва да бъдат осъществени с оглед подготовката на банката за това членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още