IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парафираха договора за продажбата на ТЕЦ "Варна" на РАО “ЕЕС Росии”

Предстои парафираният проект на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация

16:18 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Парафираха договора за продажбата на ТЕЦ "Варна" на РАО “ЕЕС Росии”

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката беше парафиран проектът на приватизационен договор за продажбата на до 100% от капитала на ТЕЦ “Варна” между Агенцията за приватизация и ОАО РАО “ЕЕС Росии” - Русия, съобщиха от агенцията.

Предстои парафираният проект на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация. На двустранното парафиране присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Петър Димитров.

Купувачът ще придобие приблизително 100% от акциите на дружеството, защото 407 броя акции ще бъдат предоставени за обезщетение на реституционни претенции.

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 389 727 391,05 евро, при цена на една акция от 680,85 евро.

Придобиването на акциите ще бъде осъществено на два етапа. При първото приключване купувачът ще закупи 51% от капитала на ТЕЦ Варна срещу сума в размер на 198 902 838,15 евро.

РАО “ЕЕС Росии” се задължава да финансира увеличение на капитала на дружеството с 16% чрез издаване на нови акции в размер на 189 091 789,65 евро, като купувачът придобие собственост върху тях. По този начин след първото приключване купувачът ще бъде собственик на 67% от акциите на ТЕЦ Варна. Останалите 33% от капитала на дружеството купувачът ще може да придобие не по-късно от 1 юли 2007 г. срещу 190 824 552,90 евро (второто приключване).

С оглед защита на държавния интерес купувачът се задължава да предостави безусловна и неотменяема банкова гаранция в размер на 190 824 552,90 евро за обезпечение на задължението му по плащане на оставащото държавно участие от 33%.

За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна се допуска плащане с непарични платежни средства.

Други п
араметри на двустранно парафирания договор:

 - купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от три години, както и да не инициира или подкрепя ликвидация, сливане, вливане или разделяне на дружеството;

 - купувачът се задължава да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии;

 - да поддържа разходите за труд на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината, приключила на 31 декември 2004г.;

 - купувачът се задължава да спазва ограниченията за замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации, както и да следи за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Купувачът е длъжен да извърши всички зависещи от него действия с цел дружеството да приведе дейността си в съответствие с посочените изисквания.

На 9 май 2005 г. Агенцията за приватизация избра ОАО РАО “ЕЕС Росии”, Русия за участник, спечелил конкурса за продажбата на до 100% от капитала на “ТЕЦ Варна” ЕАД, с. Езерово. На второ място е класирана CEZ a.s., Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още