IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Според Куркулас докладът не затваря вратата за ЕС

Дипломатът определи убийството на Кюлев като "трагично събитие", трябва да бъде коментирано от българските власти

15:59 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Според Куркулас докладът не затваря вратата за ЕС

Не искам мониторинговият доклад на Европейската комисия да се интерпретира като затваряне на вратата на Европейския съюз (ЕС) за България, обяви ръководителят на Делегацията на ЕК за България Димитрис Куркулас, цитиран от Dnes.bg. Куркулас представи заключенията от доклада в Народното събрание.

Докладът е фактологичен и в него няма изводи и заключения, посочи той. По думите му в документа се съдържат сериозни предупреждения, защото целта на такъв доклад е да проследи дали процесът на подготовката за членство върви гладко, а в посочените в доклада пет области, за които се изразява сериозна загриженост, времето изтича.

ЕК не искаше да дава заключения, защото смятаме, че има достатъчно време България да се справи, каза още Куркулас.

Ако знаехме, че България и/или Румъния не са в състояние да изпълнят условията за членство, комисията още днес би могла да задейства отлагателната клауза, добави той.

След представянето на доклада в отговор на журналистически въпрос Куркулас каза, че днешното убийство на банкера Емил Кюлев, което дипломатът определи като "трагично събитие", трябва да бъде коментирано от българските власти.

Мога да кажа само, че както е отразено в доклада, препоръчваме структурите в държавата, които се борят с организираната престъпност, да бъдат своевременно подсилени и консолидирани, за да могат да се справят със задачите си, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още