IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 декември

08:10 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

МФ си търси 20 млн. лева безлихвени заеми от 8 общини

В. Сега

Само Мизия от 9-те общини, получили заради финансови затруднения безлихвени кредити от бюджета през 2017 г., е върнала парите в срок. Към началото на декември Мизия вече е погасила 440 000 лв., колкото е отпуснатият заем, съобщиха от финансовото министерство.

През 2017 г. 9 кметства защитиха планове за финансово оздравяване и получиха временна помощ с краен срок на връщане 1 декември 2019 г. Подпомогнатите бяха Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин и Мизия. Покъсно през 2018 г. безлихвени заеми получиха също Симитли и Стамболово. Те трябва да възстановят парите до 1 декември догодина. През 2019-а МФ не е одобрявало планове за финансово оздравяване и не е отпускало средства.

Неяснотите около инцидента в Козлодуй се увеличават

В. Сега

Растат въпросителните около инцидента на площадката "Радиана" в  Козлодуй, където двама работници загинаха, а други двама бяха ранени от струтила се арматура. Институциите и фирмите, свързани с изграждането на хранилището за радиоактивни отпадъци, започнаха да си прехвърлят отговорността за трагедията.

Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което е възложител на проекта за хранилището, часове след инцидента покани медиите на брифинг във вторник в 11 ч., но в 9.30 изненадващо отмени срещата. ДП РАО ще запази мълчание "до изясняване на обстоятелствата", стана ясно от прессъобщение. Държавното предприятие се явява възложител на проекта за хранилището, а изпълнителят е консорциум от пет фирми - немската "Нюкем Текнолоджи" и българските "Евробилд", "Корект", "Юнг проект" и "Булинвест". Никоя от фирмите засега не признава, че е работодател на пострадалите строители.  

В здравната система се отвори нов конфликт - лекари срещу сестри

В. Сега

След сериозното напрежение с търсенето на възмездие от лекари заради трагичен случай с болно дете премиерът Бойко Борисов прокара - съзнателно или не - нова разделителна линия в гилдията - между медицински сестри и лекари. Късно в понеделник премиерът се срещна с протестиращи пред МС медицински сестри и пое ангажимент за по-сериозен контрол в сектора. Обещанието бе дадено след протест от страна на сестрите, че са принудени да изписват фалшиви пътеки, да дават фалшиви болнични и да работят в условия, в които правилата не се спазват, особено в частните болници. Извън искането за по-нормални условия на труд сестрите се обявиха и за промяна в модела на финансиране на здравеопазването, забрана за публично финансиране на частните болници и промяна на статута на държавните болници, които да не са търговски дружества. Ден след договорките при премиера Българският лекарски съюз излезе с позиция, в която възрази срещу направените на срещата внушения. Според БЛС сестрите индиректно са застанали срещу хората, с които ежедневно работят, и това задълбочава конфликтите в съсловието.

Пет от новите станции на метрото ще заработят през април-май догодина

В. Сега

След неколкократно отлагане на сроковете за пускането на третия лъч на софийското метро шефът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев лансира нов период за старта на част от линията. Пет от станциите от първия й етап ще бъдат напълно готови за експлоатация през април-май догодина, обеща той на заседание на транспортната комисия на Столичния общински съвет. Тогава ще стане факт разширението от метростанция "Красно село" до кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". То е с дължина 4 км и включва още спирките при бул. "България",Медицинска академия и НДК. Братоев поясни, че изброените станции вече са напълно готови и че в момента в тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч. Извършва се и тестът на автоматиката, която е дело на „Сименс“. Шефът на метрото каза още, че в началото в пиковите часове мотрисите ще се движат с интервал от 5 минути с тенденция за намаляване до четири след пускането и на втората част.

Военните с 4 оферти за новите бетеери, Каракачанов очаква поне две да са годни

В. 24 часа

Четири оферти е получило Министерството на отбраната в търга за новите 150 бойни машини за пехотата, обяви във вторник вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Документи са подали всички поканени от военните фирми - френската “Некстер”, финландската “Патрия”, американско-швейцарската “Дженерал Дайнамикс”-MOWAG, и германската АРТЕК.

Само две от офертите обаче вероятно ще влязат в максималната цена от 1,46 млрд. лв. с ДДС, определена от правителството и парламента, очаква вицепремиерът Каракачанов.

Жилища до морето от 288 лв./кв.метър

В. Труд

Жилища край морето продава Националната агенция за приходи като цените започват от 288 лв. за кв. м. Наред с търговете с ниски начални цени, от НАП продават и огромен мезонет във Варна, предназначен за хора с големи финансови възможности.

Най-изгодно излиза покупката на апартамент от 45,92 кв. м в к. к. “Слънчев бряг-Запад” с начална цена е 13 250 лв., което прави по 288,5 лв.кв. м. Цената е толкова ниска тъй като това е трети опит за продажба на жилището. Апартаментът е от две стаи и баня с тоалетна, но досега не са намерени купувачи, може би защото е на нулевия етаж – под кота терен в 7-етажна хотелска сграда. Може би е бил предназначен за персонала, но сега се продава.

Производители поискаха нови цени в търговските вериги

В. Монитор

Зад предложение да се договорят нови доставни цени с търговските вериги застанаха днес от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на млекопреработвателите в България и Асоциацията на месопреработвателите.

На пресконференция, озаглавена "Как да научим магарето да живее без да яде?", те аргументираха искането си с близо 30-процентото увеличение на суровините, тока, горивата, минималната работна заплата. Затова настояват разликата между нетната и продажната цена да не е под този процент. Искането е подадено още преди месеци, но реакция от страна на търговците нямало. По този начин доставчиците продавали под себестойност, което, по думите на Мариана Кукушева, председател на НБСХС, било наказуемо по закон.

Започват аварийни ремонти на водоподаването в Перник

В. Монитор

Аварийни ремонти на водопровода ще бъдат извършени с 2 млн. лева от бюджета на регионалното министерство. Утре по споразумение с областната администрация ще бъде подменена спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. „Изток“ след отклонението му за Промишлена зона.

Ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“. Средствата ще бъдат предоставени на община Перник. В предложението й се предвижда изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още