IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 декември

08:07 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

23 еднофамилни къщички се строят край "Арапя"

В. Сега

В гората край къмпинг "Арапя" в Царево отново се строи. За това сигнализира столичният общински съветник от "Демократична България" Тома Белев. "От два независими източника получих снимки, че строежите край Арапя, които бяха спрени в началото на годината, продължават. И тук, както и при Синеморец, се строи в зона А без да има действащ Общ устройствен план на Царево, което е нарушение на ЗУЧК (закон за усторйство на черноморското крайбрежие - бел.ред.)", е написал Белев в своята фейсбук страница. През януари тази година в боровата гора край плажа на Южното Черноморие започна строителство на ваканционни вили. След медийния шум последва проверка на ДНСК, която откри нарушения и временно спря сторителството. Сред нередностите бяха липса на разрешение за строителството на пътя до вилното селище, както и на становище от регионалната екоинспекция за дърветата, които е трябвало да бъдат отсечени. Сега от строителната дирекция са съобщили, че откритите пропуски са отстранени, предава Би Ти Ви. По данни на телевизията в момента на метри от брега се изливат основите или се дострояват общо 23 еднофамилни къщички.

Прокуратурата поискала помощ от ФБР заради Гебрев

В. Сега

Прокуратурата е изпратила молба за правна помощ до САЩ по повод иззет видеозапис от охранителни камери на паркинг на сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е била възложена нова видеотехническа експертиза на лаборатория на ФБР. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение "по повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата при разследването на опит за отравяне на Емилиян Гебрев".

Управляващите ще определят със закон истинските медии

В. Сега

С новия медиен закон, върху който усилено работят, управляващите ще се опитат да разграничат истинските от неистинските медии, както реалните новини от фалшивите. "Скелетът" на законопроекта се очаква да бъде готов до средата на март. Това стана ясно от думите на председателя на медийната парламентарна комисия Вежди Рашидов (ГЕРБ). "Правим закон, който наистина ще опази медиите, да създаде правила, които да опазят т.нар. свобода на словото. Правила, по които да знаете - къде е фалшивата новина и къде е сериозната новина", разви Рашидов идеите си пред "Сега". Те са продължение и на други негови намерения от лятото, когато заедно с правосъдния министър Данаил Кирилов обявиха, че работят в посока инкриминиране на разпространението на фалшивите новини, въпреки че и сега в действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата, набеждаването и пр. са наказуеми.

Над 1 милион жители ще са защитени от наводнения чрез новата система за управление на водите на Искър

В. Монитор

Близо 1.3 млн. жители ще бъдат защитени от наводнения или недостиг на вода с изграждането на Националната система за управление на водите на река Искър в реално време. Тя ще бъде създадена по проект, който се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., и има за цел да намали риска от наводнения в 4 от общо 116-те района със значителен потенциален риск. Това стана ясно по време на представянето на дейностите по проекта в Община Елин Пелин. Системата ще служи, за да се предприемат адекватни мерки от всички отговорни институции при аварийни ситуации, както и за уведомяване на населението в случай на природни аномалии.

Преговаряме за внос на газ и през турски LNG-терминали

В. Монитор

В напреднал етап са преговорите с турския газопреносен оператор BOTAS за реверсиране на потока на природен газ и реализиране на физически доставки на газ от Турция към България през съществуващата точка на междусистемно свързване Странджа/Малкочлар, съобщиха за „Монитор“ от енергийното министерство.

Очакваният капацитет за пренос в посока към България е 10-11 млн. куб. м дневно. Източник на тези количества могат да бъдат всички доставчици на Турция, включително терминалите за втечнен газ, които в съседната страна са три.

Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

В. Монитор

Възможността за избор за промяна на осигуряването e възможна от средата на 2015 година. Броят на лицата, подали заявление за промяна на осигуряването и прехвърляне на натрупаните в индивидуалната им партида в универсален пенсионен фонд средства във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, варира.

През 2015 г. заявление са подали 2908 лица, през 2016 пък са били 6665, близо 4000 лица са подалите заявления за промяна на осигуряването през 2017, а броят им е бил силно увеличен през 2018 г. - 16 749 лица, за текущата година пък хората, желаещи да променят осигуряването си във фонд „Пенсии“, е малко над 8000 души, заявиха от Националния осигурителен институт за „Монитор“. 

Прехвърляне на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ става с подаване на заявление по образец в офис на НАП по местоживеене. Образец на заявлението може да се намери в сайта на агенцията.

България и Куба ще си взаимодействат в областта на науката

В. 24 часа

Параметрите на бъдещо споразумение за сътрудничество между България и Куба обсъдиха на среща председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и посланикът на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Това съобщи пресцентърът на Българската академия на науките. Меморандум за сътрудничество в областта на научните изследвания предстои да бъде изготвен и подписан в най-скоро време между БАН, Кубинската академия на науките и Университета в Хавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още