IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Костов и Сакскобургготски: Докладът на ЕК е по-лош отколкото очаквахме*

Според Костов в Доклада на ЕК се отбелязва, че към април-май 2006 година Комисията може да предложи България и Румъния да бъдат приети на 1 януари 2008 година

15:17 | 25.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Костов и Сакскобургготски: Докладът на ЕК е по-лош отколкото очаквахме*

"Докладът на Европейската комисия е по-лош, отколкото очаквахме", заяви на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран Dnes.bg. От ДСБ са очаквали в доклада да няма никакви уточнения за това в каква посока ще отидат нещата.

Според Костов в Доклада на ЕК се отбелязва, че към април-май 2006 година Комисията може да предложи България и Румъния да бъдат приети на 1 януари 2008 година, ако има сериозен риск от неподготвеност в критикуваните области.

Членът на националното ръководство на ДСБ Константин Димитров отбеляза като такива области - състоянието на реформата на публичната администрация, неспособност за усвояване на фонодвете на ЕС, опазването на интелектуалната собственост, съдебната система, борбата с корупцията, както и в сферата на селското стопанство - занижен ветеринарномедицински контрол. 

На практика България бележи провал в опитите да се справи с организираната престъпност, засилва се трафикът на хора и тенденцията за сексуална експлоатация на жени и други уязвими групи в обществото.

В борбата с корупцията резултатите са изключително слаби, особено при разследването и наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта също са
посочени в доклада на ЕК, заяви Константин Димитров.

Необходимо е гарантиране на законност и предвидимост в функционирането на публичната администрация, на България й липсва административен капацитет да осигури адекватен финансов мениджмънт и контрол за прилагане на европейските фондове, посочи Димитров.

Сериозни проблеми има в борбата с интелектуалното пиратство и въобще с опазването на интелектуалната собственост, каза той. В доклада има забележки в съдебната система и се определя като ограничена реформата в досъдебната фаза.

Основна област на загриженост е селското стопанство, където наред с институционалните проблеми се отбелязва и занижения ветеринарномедицински контрол, каза той. Константин Димитров подчерта, че първичният анализ на доклада потвърждава загрижеността на ДСБ по отношение на неизпълнение на важни ангажименти, които биха дали основание на комисията да предложи през пролетта на 2006 г. евентуално отлагане на членството на България в ЕС за 1 януари 2008 г. 

От своя страна, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски коментира днес пред журналисти в Казичене, че трябва да се изпълнят препоръките на Брюксел за Румъния и България, и това е ключово и много важно.

"Има точки, на които не обръщат внимание и това е съвсем нормално, но мисля, че там трябва да се съсредоточат усилията. Оттам нататък, мисля, че колкото и да не съм оптимист, нещата ще вървят както трябва", каза още бившият премиер.

На въпрос дали управляващата коалиция ще се справи до пролетта на следващата година, той каза, че преимуществото спрямо Брюксел е тази коалиция.

Заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова съобщи още, че депутатите от ДСБ ще внесат в деловодството на Народното събрание проекторешение за иницииране на дебат по Доклада на Европейската комисия в парламента.

Народните представители от групата ще поискат и да бъде направена промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с която да бъде закрита парламентарната комисия по европейска интеграция и да бъде създадена комисия по европейските въпроси.

*Актуализирано към 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още