IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

40 хил. лв. ще струва преброяването на изборите в София

В момента Информационно обслужване АД разработва проект за система за „полуелектронно гласуване”

12:15 | 25.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
40 хил. лв. ще струва преброяването на изборите в София

Около 37 хиляди лева ще струва преброяването на изборните резултати в София, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Александър Витанов. Компанията ще бъде преброител на вота във всичките 11 населени места, където ще се проведат избори за кмет на 29 октомври.

Изборните резултати от кметския вот в София ще се обработват в зала "Универсиада", където ще бъдат инсталирани 60 компютъра, снабдени с UPS устройство, посочи Витанов. Така дори при спиране на тока няма да има блокиране на преброяването.

Обработката на данните ще започне в 19.00 часа, веднага след приключване на изборния ден, съобщиха от "Информационно обслужване".

Първите официални междинни резултати се очаква да бъдат съобщени около 21.30 часа, но това зависи и от решенията на общинските избирателни комисии, които по закон определят порядъка на подаването на информация, уточни Витанов. Окончателните резултати от изборите ще станат ясни до 42 часа след приключване на гласуването, посочи Александър Витанов.

В момента Информационно обслужване АД разработва проект за система за „полуелектронно гласуване”, стана ясно още днес. Целта е в бъдеще в тъмните стаички да бъдат поставени устройства с интерактивен екран (подобни на банкоматите), които избирателите да ползват при гласуването паралелно с конвенционалния си вот с хартиена бюлетина. Това според дружеството ще позволи по-бързата и ефикасна обработка на гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още