IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 декември

07:58 | 02.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата отказва да говори за ТЕЦ "Варна" на Доган

В. Сега

Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по сигналите срещу ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. След като преди седмица член на Сената на парламента на Чехия сезира Софийската градска прокуратура за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, "Сега" попита дали този сигнал вече е постъпил и ще бъде ли разгледан. От пресцентъра на СГП първоначално заявиха, че искат въпросите в писмен вид, а няколко дни по-късно съобщиха, че към момента няма да коментират темата. Според сенатор Лукаш Вегентнехт сделката за ТЕЦ "Варна" между чешката държавна енергийна компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава топлофикацията на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов, е извършена на много по-ниска цена от реалната. 

Общинска фирма продаде имоти на търг с един участник

В. Сега

Символично увеличение на първоначално обявената цена е постигнато в проведения непосредствено преди местните избори търг на общинското дружество „Пазари Изток“ ЕАД, на който са продадени два негови собствени имота в район „Студентски“. Това се вижда от публикуваното уведомление на ЕАД-то за резултатите от процедурата и от отговори на изпълнителния директор Даниела Стойкова на въпроси на „Сега“. С получените пари „Пазари Изток“ възнамерява да строи 3-етажен паркинг на пазара „Ситняково“ В търга за всеки имот е участвал само по един кандидат-купувач. В резултат фирмите са обявени за победители след едноединствено покачване на офертата. За 365 256 лв., със само 7000 лв. над първоначалната цена от 358 256 лв. без ДДС, е закупен парцел с площ 1049 кв. м на ул. “Димитър Страшимиров“ 4 в район „Студентски“, което прави по 348 лв. на квадрат. 313 498 лв., или само 5000 лв. над цената от 308 498 без ДДС, ще плати вторият купувач на друг имот на „Пазари Изток“. Той се намира във вилна зона „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и е с площ 684 кв. м. При него цената на квадрат излиза 458 лв. И двата парцела са предвидени за жилищно строителство.  

"Черно море" ще е поредната "златна" магистрала

В. Сега

Магистрала "Черно море" се очертава като поредното "златно" шосе в България. Само проектирането й ще струва около 14 млн. лева. При тази висока цена не е чудно, че кандидатите за изпълнение на задачата са цели девет. Офертите на участниците в обществената поръчка бяха отворени в петък  в Агенция "Пътна инфраструктура". Магистралата, която трябва да свърже двата големи морски града - Варна и Бургас, ще е дълга стотина километра. Бързата пътна връзка обаче няма да е готова скоро. Само за изготвяне на идейния проект - предмет на сегашната поръчка, ще отиде една година. Бъдещият проектант трябва да представи поне три варианта за трасето, за да бъде избран най-подходящият. След това експертният съвет на АПИ ще огледа проекта на свои заседания, за да направи последни уточнения. Трябва да бъде изготвена и екооценка на предпочетения вариант. Предстоят и отчуждителни процедури. Следващата стъпка е изготвяне на технически проект и едва тогава ще дойде ред на строителството. Още не е ясно и колко ще струва изграждането на аутобана и как ще бъде осигурено финансирането. Така че още години магистрала "Черно море" ще е просто хубава идея.

Близо 5 млн. лв. глоби за мръсен въздух и вода

В. Монитор

Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушения, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, заявиха от ведомството пред „Монитор“.

Относно водата проверяващите са открили превишение извън разрешените на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), тоест химичното и биологично съдържание на това, което се излива в реки и други водоеми при заустване на отпадни води. Друго нарушение било заустването на отпадъчни води във воден обект без издадено разрешително, както и неизпълнение на условия от издаденото разрешително.

Концесиите пълнят Сребърния фонд най-много

В. Монитор

Приходите от концесии са с най-голям дял от парите, постъпили в Сребърния фонд за последните десет години. Това показват данни, изведени от финансовия министър Владислав Горанов в писмен отговор на въпрос от опозицията в парламента.

За периода 2011-2018 г. приходите от концесии са общо 831.6 млн. лв. Техният размер е най-голям през 2013 г., когато достигат 186.6 млн. лв., през 2017 г. са 125.1 млн. лв., а през миналата година са 103.1 млн. лв. Най-малък дял в общите постъпления в Сребърния фонд концесиите имат през 2011 г. (58.3 млн. лв.), през 2012 г. (84.1 млн. лв) и през 2015 г. (87.3 млн. лв.).

Средствата във фонда са се увеличили най-много през 2008 г., достигайки 841.5 млн. лв.

Съдебен изпълнител продава "Стандарт"

В. 24 часа

Столичният съдебен изпълнител Милен Бъзински насрочи публична продан за всички търговски наименования на вестник „Стандарт нюз“. Тя ще се проведе до края на работния ден на 18 декември т.г. в Софийския районен съд. Информацията за това е публикувана на личната му интернет страница, пише Биволъ. От обявата става ясно, че се продават търговската марка на вестника, всички вариации с нея и други наименования, които изданието някога също е регистрирало. Купувачът ще бъде обявен на 19 декември в 11:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още