IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Каменица” АД спира производството на бира в Плевен

Решението за прехвърляне на пивопроизводството и бутилирането към другите два завода се базира на излишъка от производствени мощности

18:01 | 24.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
“Каменица” АД спира производството на бира в Плевен

Каменица”АД ще прехвърли производството на пиво и бутилиране от пивоварната в Плевен към другите два завода на компанията, които се намират в Пловдив и Хасково, съобщиха за Investor.bg от дружеството. „След продължителен преглед на производствените дейности, което отне около година, беше решено да се оптимизира производството на “Каменица”АД до края на 2005 г.“, съобщават от компанията.

Решението за прехвърляне на пивопроизводството и бутилирането към другите два завода се базира на излишъка от производствени мощности и на неблагоприятното положение, което това създава. В завода в Плевен ще продължат да функционират производството на малц, търговските и дистрибуционни дейности, както и логистичните операции.

От компанията съобщават, че от оптимизацията ще бъдат засегнати 98 работници и служители, като на тях ще се предостави справедлив компенсационен пакет и допълнителни услуги. Като резултат от преструктурирането ще бъдат направени нови инвестиции и ще бъдат открити нови работни места в пивоварните в Пловдив и Хасково.

Каменица”АД очаква еднократните разходи, свързани с оптимизацията на производсво с капацитет от 0.46 милиона хектолитра, да са около 400 хил. евро. Общите капиталови разходи, необходими за прехвърлянето на производството, възлизат на около 1.6 млн. евро.

“Плевенско пиво” бе придобито от белгийския пивоварен концерн “Интербрю” през 1999 г. До 2002 г. Интербрю притежаваше четири български пивоварни - “Каменица”, “Астика”, “Плевенско пиво” и “Бургаско пиво”, но последното бе закрито през същата година. Оттогава бирата “Бургаско” се произвежда в Хасково. Площите и сградите в Бургас се използват за складове за готова продукция, както и за производство на малц.

След обединението с бразилската “АмБев” през миналата година, компанията “Интербрю” бе преобразена в “ИнБев”. Всички производствени мощности на “ИнБев” в България са обединени в “Каменица” АД. Към 30 септември “Каменица” е продала най-много бира в България – общо 1,219 млн. хектолитра за деветте месеца.

Вторият голям играч на бирения пазар у нас - “Загорка” АД, също оптимизира мениджмънта и производството си преди две години, като обедини двете си пивоварни в едно дружество и прехвърли цялото производство на бира в завода в Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още