IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 10 млрд. лв. ще финансират развитието на Югозападния регион до 2013 г.

Проектът обхваща областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област

13:02 | 24.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
С 10 млрд. лв. ще финансират развитието на Югозападния регион до 2013 г.

Четири приоритета предвижда проектът на регионален план за развитие на Югозападния район за планиране, обявиха от Регионалния съвет за развитие на района.

Главна стратегическа цел на плана е балансирано развитие на Югозападния район за планиране чрез постигане на растеж в регионалната икономика, която да осигурява повече и по-качествени работни места, подобряване на качеството на живот, съхраняване на природното и културно-историческото наследство, опазване и възстановяване на околната среда.

За целия планов период (2007-2013 г.) се предвижда финансиране в размер на 10,47 млрд. лева, които се осигуряват от републиканския бюджет, общински бюджети, частно финансиране, финансови инструменти на ЕС за подкрепа на регионалното развитие и други източници за финансиране.

Приоритетите, за които ще бъдат използвани средствата, са: повишаване конкурентоспособността на регионалната икономика; развитие на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура; подобряване на качествата на жизнената среда в населените места и условията на живот; укрепване на административния капацитет на местните и регионалните власти и развитие на трансграничното сътрудничество.

Регионалният съвет за развитие на Югозападният район за планиране е първият създаден в страната регионален съвет за развитие. Той обхваща областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област. Регионалният съвет за развитие е орган за провеждане на държавната политика за регионално развитие на ниво район за планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още